Familie Beijering bouwde overdekte uitlopen tussen pluimveestallen
Jantinus, Marjolein en hun zoon Lennard Beijering uit Schoonloo (DR) werken graag met vaste partners samen als het gaat om plannen en vernieuwingen op hun pluimvee- en akkerbouwbedrijf. VanWestreenen is al sinds 2012 het vaste gezicht op het bedrijf en dat bevalt hen goed. „VanWestreenen opent deuren en pakt door. Die manier van werken past bij ons.”
Het Drentse akkerbouw- en pluimveebedrijf bouwde vorig jaar twee overdekte uitlopen tussen de pluimveestallen. Deze wintergartens zijn verplicht om aan het 1 ster Beter Leven
Keurmerk te voldoen. De familie Beijering heeft hiervoor prijsafspraken met Albert Heijn. Sinds het najaar van 2022 heeft Albert Heijn voor alle kipvleeswaren en het grootste deel van
het reguliere kip-assortiment dit keurmerk. „De ruimte tussen de stallen was 9 meter”, vertelt Jantinus. „Daardoor konden we relatief eenvoudig de twee uitlopen realiseren. Het was duurder om de wintergartens aan de zijkanten te bouwen. Met een oplierbare scheidingswand wordt de wintergarten opgesplitst voor twee pluimveestallen.
Naar 168.000 vleeskuikens
Het bedrijf omvat 270 hectare akkerbouw, waaronder pooten zetmeelaardappelen, suikerbieten, zaaiuien en gerst. De ondernemers doen alle akkerbouwwerkzaamheden in
eigen beheer, behalve het zaaien van bieten en uien, en het combinen. Twee nieuwe vleeskuikenstallen van 85 bij 22 meter werden in juni 2016 in gebruik genomen. In totaal worden nu
vleeskuikens in vier stallen gehouden. Door de nieuwbouw groeide de vergunde capaciteit van het pluimveebedrijf van 90.000 naar 168.000 vleeskuikens. In de vier stallen worden momenteel ruim 83.000 vleeskuikens gehouden volgens het 1 ster Beter Leven concept. Ook werd een nieuwe opslagloods voor aardappelen gebouwd, met ruimte voor 3.000 kisten.
Niet zonder slag of stoot
De uitbreiding in aantallen kippen ging niet zonder slag of stoot en nam ruim vier jaar in beslag. Nadat de politieke verhoudingen in de provinciale politiek verschoven, kwam er uiteindelijk wel groen licht voor de uitbreidingsplannen. „We zitten hier in een Nationaal Landschap en dat bracht veel gevoeligheden met zich mee”, vertelt Jantinus. „Het heeft ook geholpen om betrokkenen hier op ons bedrijf uit te nodigen, en te vertellen en te laten zien wat we doen. We hebben niets te verbergen en willen juist laten zien dat we een duurzaam bedrijf zijn, met bijvoorbeeld zonnepanelen. En dat we weinig antibiotica gebruiken en dat we aandacht hebben voor dierenwelzijn door lichtstraten in de stallen te bouwen.”
Zoon Lennard is opvolger
Het bedrijf is sinds de jaren negentig flink gegroeid. Maar die groei ging dus niet altijd vlekkeloos. Marjolein illustreert: „Het was en is soms om moedeloos van te worden. Over hoe de Haagse politiek over boeren denkt, en hoe ons bedrijf een splijtzwam in de gemeente was. We hebben veel over ons heen gekregen. Maar we blijven positief, omdat we geloven in ons bedrijf en onze duurzame manier van boeren. En omdat onze zoon ook positief is en graag met het bedrijf verder gaat.” Lennard (21) licht zijn argumenten om het bedrijf op termijn over te nemen toe. Zijn stage in Canada leverde hem veel inzichten en kennis op. Tegelijk deed het hem beseffen dat boeren waar dan ook ter wereld hard werken is. „De Canadese boer kijkt met veel waardering naar de manier van boeren van zijn Nederlandse collega’s. Verder zie ik nog altijd mogelijkheden om te kunnen blijven boeren in Nederland. Bovendien hecht ik erg aan gezelligheid en het sociale aspect buiten het boeren om. Dat zul je in Canada weer moeten opbouwen.”
Deuren geopend
De familie Beijering is met de bouw van de twee wintergartens
klaar voor de toekomst. De bedrijfsgroei hebben ze zeker ook te danken aan de actieve inzet van VanWestreenen, vinden ze. „Barry Wopereis heeft de ervaring en ingangen bij gemeente en provincie. Hij pakt door en weet altijd goed waar hij het over heeft. Die specialistische kennis heeft ons bedrijfsmatig ver gebracht. VanWestreenen heeft voor ons deuren geopend”, aldus Jantinus.
Bedrijfsgegevens
Het pluimvee- en akkerbouwbedrijf Beijering in Schoonloo (DR) wordt gerund door Jantinus en zijn vrouw Marjolein, en hun zoon Lennard. Jantinus en Marjolein hebben nog drie kinderen: Eline, Mathilde en Arnoud.
> Het akkerbouwgedeelte omvat 270 hectare, waarvan 100 hectare pootgoed, 50 hectare zetmeelaardappelen, 50 hectare suikerbieten, 35 hectare zaaiuien en gerst.
> Sinds vorig jaar heeft de familie twee overdekte wintergartens in gebruik, die gebouwd zijn tussen de vier bestaande pluimveestallen (per twee geschakeld via het voerlokaal).