Henk en Bettina Bosch storten zich na nertsenverbod vol op pluimvee
Henk en Bettina Bosch storten zich na nertsenverbod vol op pluimvee
Toen Henk en Bettina Bosch uit het Gelderse Laren na 25 jaar noodgedwongen moesten stoppen met hun nertsenhouderij, passeerden diverse alternatieven de revue. Het kweken van cranberry’s was een reële optie, maar de keuze viel uiteindelijk op een vermeerderingsbedrijf voor biologische leghennen. “Het stoppen met onze nertsen doet ons nog steeds veel verdriet, maar we zijn heel blij dat we door kunnen.”
25 jaar lang staken Henk en Bettina Bosch hun hele ziel en zaligheid in hun nertsenhouderij. Het verbod op het houden van pelsdieren hing echter als het zwaard van Damocles boven hun hoofden. “We wisten dat het eraan kwam, al hielden we lang de hoop dat het verbod van tafel geveegd zou worden. Nadat in 2020 ook coronabesmettingen op nertsenhouderijen geconstateerd werden, wisten we dat het snel zou gaan.”
Een ondernemer blijft een ondernemer
Die vrees bleek waarheid te worden. Het verbod dat per 2024 een feit zou zijn, ging al op 8 januari 2021 in. “We waren ons al aan het oriënteren op onze plannen voor de toekomst. Dat was een flinke zoektocht. Een ondernemer blijft een ondernemer, dus we wilden wel weer zelf iets opstarten. We dachten eraan om cranberry’s te telen, dat kan goed op onze grond. Maar we beseften ook: we zijn dierenmensen. Akkerbouw past niet bij ons, dus het werden toch weer beesten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”
Een medewerker van ABZ diervoeders bracht de familie bij Agromix Broederij en Opfokintegratie. “Agromix vroeg ons of we niet moederdieren wilden houden. In 2022 gaat de biologische wetgeving in, wat inhoudt dat ook de moederdieren biologisch gehouden moeten worden. Dat zagen we wel zitten en we hebben er snel werk van gemaakt.”
4,8 hectare vrije uitloop
In maart 2021 begon de bouw van de pluimveestal, vier maanden later zaten de eerste kippen erin. “We hebben nu een vermeerderingsbedrijf met elfduizend hennen en duizend hanen. De dieren hebben buiten een vrije-uitloopruimte van 4,8 hectare en kunnen terecht in een wintergarten.” De benodigde vergunningen regelde VanWestreenen. “Alles wat zij voor ons konden doen, hebben we aan hen uitbesteed: tekeningen, bestek, een deel bouwbegeleiding. We zijn nu bezig met het afbreken van de nertsenstallen. Of we op deze plekken ook voor de kippen gaan bouwen, weten we nu nog niet. We zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maar de vergunningen zijn helemaal in orde, dus het kan in ieder geval wel.”