Overdekte uitloop en nieuwe kuikenstal voor pluimveehouders Twijnstra-Wijnja
Vleeskuikenhouders Twijnstra-Wijnja in It Heidenskip maakten twee jaar geleden de overstap naar vleeskuikens volgens het 1 ster Beter Leven. De bestaande stallen zijn vorig jaar voorzien van overdekte uitlopen en in april namen ze een nieuwe kuikenstal in gebruik. Het grootste pluspunt van dit concept vinden ze dat het werkplezier sindsdien met sprongen vooruit is gegaan. ‘Er is geen sprake van medicijngebruik.’
Folkert Twijnstra ging in 1986 in maatschap met zijn vader en bouwde een stal met een capaciteit van 60.000 vleeskuikens achter de drie bestaande stallen met in totaal eveneens 60.000 kuikens. Tien jaar later namen hij en zijn vrouw Tryntsje Wijnja het bedrijf over. De totale capaciteit van het bedrijf is nu 123.000 vleeskuikens, verdeeld over zeven stallen. Douwe Twijnstra is de derde generatie die over enkele jaren het bedrijf gaat overnemen.
Vitalere kip
Tot 2015 hielden ze reguliere vleeskuikens, maar nadat ze vanaf dat moment overstapten op de Nieuwe Standaard Kip (NSK)-kuikens, veranderde er veel. Folkert: ‘We hadden veel last van kreupele dieren en andere gezondheidsproblemen. Dat ging ons steeds meer tegenstaan. Het medicijngebruik lag hoog bij de reguliere vleeskuikens. Door over te stappen op de NSK-kip van Jumbo waren we verplicht langzaam groeiende rassen in te zetten en al onze stallen kregen daglichtplaten. We gingen terug van het opzetten van 180.000 naar 110.000 kuikens. De kippen groeiden in plaats van 65 gram nog maar 45 gram per dag. Direct zagen we dat de kippen veel vitaler werden. Het werkte in alle opzichten veel relaxter.’ Nadat ze twee jaar geleden de overstap maakten naar BLK 1 ster, gaf dat nóg meer rust. Meer rust in de stal en meer rust tijdens het werk. De kuikens worden nu 56 dagen gehouden, voorheen was dat 42 dagen. Ook hebben ze meer ruimte. ‘En omdat we voor vijf jaar een prijscontract hebben afgesloten met Plukon/Albert Heijn, geeft dat ook stabiliteit. Hiermee hebben we zekerheden ingebouwd. Er is een balans tussen onkosten en opbrengsten’, aldus Douwe.
Uitpandige uitloop
Omdat vanuit het BLK 1 ster concept de eis wordt gesteld om een overdekte uitloop te hebben, besloten de pluimveehouders te investeren in overdekte uitpandige uitlopen. Mede door het contract met Plukon/Albert Heijn was de financiering bij de bank snel geregeld, dat gaf immers zekerheid. Vijf van de zeven stallen zijn voorzien van een overdekte uitloop. Voor twee oudere stallen hebben ze ontheffing tot 2027. Folkert: ‘We hadden het geluk dat we eertijds bij de bouw tien meter ruimte tussen de twee stallen hebben aangehouden. Hierdoor konden we eenvoudig de uitlopen bouwen en voldoen we aan alle veiligheids- en brandvoorschriften.’
Na 21 dagen de uitloop in
De nieuwe stal heeft een capaciteit van 27.800 vleeskuikens. De vierde koppel zit er nu in en de ervaringen zijn positief. ‘De stal is iets hoger en de kuikens doen het goed. De stal is mooi droog en het medicijngebruik is nul. De kippen zijn gezond en fit.’ Als afleidingsmateriaal krijgen ze strobalen en elke dag wordt er graan gestrooid. Tevens is er een dag- en nachtritme via daglichtplaten en ’s avonds moet het 8 uur lang donker zijn. De luiken naar de uitloop gaan nadat er een nieuwe koppel kuikens in zit na 21 dagen open. Ook daarmee hebben de pluimveehouders goede ervaringen. Douwe: ’We openen de luiken om 10 uur ’s ochtends en officieel mogen ze om 18 uur dicht. Wij laten ze open tot het donker is, want de kuikens gaan dan vanzelf naar binnen, is onze ervaring. Dit levert geen stress op voor de kippen en scheelt ons werk om ze naar binnen te krijgen. In de zomer lopen de dieren graag in de uitloop, is hun ervaring, maar als het hard waait en als het koud is, zitten de kippen er minder. ‘Ze zoeken graag de warmte en het licht op’, aldus Douwe.
Duurzaam en welzijnsvriendelijk
Barry Wopereis van VanWestreenen verzorgde voor de omschakeling de aanvragen voor de benodigde vergunningen. Dit betrof de bouw-, milieu-, en stikstofvergunningen. Geen enkele uitloop aan de stal is inpandig aangelegd. Folkert: ‘Al met al heeft alles zo’n anderhalf jaar geduurd. VanWestreenen zat er goed bovenop bij de gemeente om dit voor elkaar te krijgen. Het is een tijdrovend proces, dat wisten we. Barry is ook alweer bezig met de volgende vergunningen. Twee oude stallen willen we vervangen door een nieuwe stal met uitloop zodat we nog meer toewerken naar een duurzaam en welzijnsvriendelijk bedrijf.’
Houtsnippers en windmolen
De stallen van het Friese bedrijf worden, net als de woning en de kantine, verwarmd met een hout gestookte cv. De houtkachel werd in 2007 aangeschaft vanwege de hoge stookkosten. Naast de cv staat een 200.000-liter tank, die ingezet wordt om de warmtepiek tijdens de eerste weken op te vangen. Op het erf staat tevens een windmolen met een capaciteit van 950 kWh. Tien procent van de stroombehoefte kopen de pluimveehouders in, de rest wordt opgewekt door de windmolen. Wat over is gaat het stroomnet in. Al in 1980 zetten ze een eerste windmolen neer, dit is het vierde exemplaar. Om het rendement op de windmolen te verbeteren, oriënteren ze zich op de aanschaf van een batterij. Over vijf jaar willen ze de geproduceerde stroom van de windmolen gaan gebruiken voor de waterstofketel.