‘Kleinere sectoren’ kunnen per 18 november gebruik maken van stoppersregeling

Op maandag 18 november gaat de stoppersregeling voor de zogenoemde ‘kleinere sectoren’ van start, aldus een aankondiging van RVO. Deze regeling richt zich op bedrijven uit sectoren die niet in aanmerking kwamen voor eerdere stoppersregelingen. Het gaat hierbij om bedrijven met vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien,  geiten, vleeseenden en konijnen. Ook zij kunnen nu een subsidie aanvragen om hun bedrijf te beëindigen.

De nieuwe regeling maakt deel uit van de bredere aanpak van piekbelasting, die al enkele jaren loopt. Andere onderdelen hiervan zijn de piekbelastersregeling (Lbv+), de inmiddels gesloten landelijke stoppersregeling (Lbv), evenals regelingen voor extensivering van melkveehouderijen en voor verplaatsing en innovatie. Deze laatste twee regelingen gaan binnenkort ook open. Het uiteindelijke doel van al deze maatregelen is om de stikstofuitstoot in kwetsbare natuurgebieden te verminderen.

€50 miljoen aan subsidies beschikbaar

Voor de stoppersregeling gericht op bedrijven in de kleinere sectoren is een bedrag van €50 miljoen aan subsidies beschikbaar gesteld. Bedrijven dienen een bepaalde stikstofuitstoot te hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Bedrijven die boven de stikstofdrempelwaarde uit de piekbelastersregeling uitkomen, kunnen tot 120% subsidie ontvangen voor het waardeverlies van hun productiecapaciteit. De waarde hiervan wordt berekend op basis van de leeftijd en grootte van de stallen. Daarnaast kunnen deze bedrijven een vergoeding krijgen van €45 per vierkante meter voor de sloopkosten van hun stallen.

Bedrijven die onder deze stikstofdrempel vallen, maar wel voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in de algemene landelijke stoppersregeling, komen in aanmerking voor een subsidie van 100% voor het waardeverlies.

Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van RVO, waar boeren ook een rekentool kunnen gebruiken om een schatting te maken van de subsidie die ze mogelijk ontvangen. RVO wijst erop dat over het subsidiebedrag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verschuldigd kan zijn. Nadat een aanvraag is ingediend, streeft RVO ernaar om bedrijven binnen 16 weken te informeren of ze in aanmerking komen voor de regeling.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. 

Contact

Meer nieuws