Europese Commissie keurt nieuwe opkoopregeling voor kleinere veehouderijsectoren goed

De Europese Commissie heeft Nederland toestemming gegeven om €50 miljoen te investeren in een opkoopregeling voor kleinere veehouderijsectoren. Dit besluit volgt uit de vereisten van de Europese staatssteunregels, die aangeven dat een dergelijke regeling eerst goedgekeurd moet worden.

De nieuwe regeling richt zich op veehouderijen die niet in aanmerking kwamen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de piekbelastersregeling (Lbv-plus). Voorheen waren deze regelingen alleen toegankelijk voor bedrijven met melkvee, varkens, kippen, vleeskalveren of kalkoenen. Nu zijn ook bedrijven met melkgeiten, overige runderen (zoals zoogkoeien en vleesstieren), konijnen, vleeseenden en vleeskalveren inbegrepen. Hoewel kalverhouders eerder in aanmerking kwamen voor de Lbv-plus, waren zij uitgesloten van de Lbv-regeling.

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling, moeten veehouders voldoen aan de stikstofdepositie drempelwaardes uit eerdere regelingen. Onder de nieuwe voorwaarden kunnen zij maximaal 120% van de bedrijfswaarde vergoed krijgen, afhankelijk van of zij voldoen aan de criteria om als piekbelaster te worden aangemerkt volgens de Lbv-plus. Bedrijven die niet als piekbelaster zijn aangemerkt, kunnen net als bij de Lbv-regeling 100% van de bedrijfswaarde vergoed krijgen.

Positieve reactie van minister Wiersma
Femke Wiersma, de nieuwe minister van Landbouw, is positief over de goedkeuring door de Europese Commissie. Ze benadrukt echter dat haar focus ligt op het ondersteunen van veehouders die willen doorgaan met hun bedrijf, in plaats van hen te helpen stoppen. De opkoopregeling, die door het vorige kabinet is ingezet, wordt gewoon afgerond. Wiersma wijst erop dat de regeling vrijwillig is: “Dat is ook waarom ik er niet tegen ben.”

Volgens de Europese Commissie is de nieuwe regeling noodzakelijk en proportioneel in het kader van zowel de Europese Green Deal als de Nederlandse duurzaamheidsdoelen voor de veehouderij. De regeling richt zich op bedrijven van kleine tot middelgrote omvang, maar volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vallen alle veehouderijbedrijven in Nederland onder deze Europese definitie.

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe regeling precies van start gaat.

Contact

Meer nieuws