Extern salderen weer mogelijk in Gelderland, echter onder veel strengere voorwaarden!

Extern salderen houdt in dat iemand die wil ontwikkelen en daardoor meer stikstof gaat uitstoten daarvoor stikstof aankoopt van iemand die stopt met het produceren van die stikstof. De provincies hebben daarvoor regels met elkaar afgesproken, een van de voorwaarden is dat er afroming van stikstof moet plaatsvinden, namelijk 30%.

Makkelijk gezegd: heeft een boer 1.000 kilo stikstof vergund, dan mag hij daarvan 700 kg verkopen. De praktijk is dat die 700 kilo vervolgens niet 1 op 1 geplaatst kan worden bij degene die koopt, het waardeert altijd nog verder af, afhankelijk van de ligging van de verkoper ten opzichte van de koper. In een aantal provincies ligt extern salderen stil. Dat was ook het geval in provincie Gelderland, gedurende anderhalf jaar heeft de vergunningverlening stilgelegen in verband met de discussie rondom het “additionaliteitsvereiste”. Dat laatste woord is zowel een goed woord voor Logopedie als een goed woord voor Scrabble, echter ten aanzien van extern salderen is het een minder goed woord.

Provincies moeten namelijk op grond van deze vereiste voor zichzelf afvragen of de stikstof die “verhandeld” wordt niet beter had kunnen worden ingetrokken om zo bepaalde natuurdoelstellingen te behalen. Het probleem concentreert zich vooral rondom De Veluwe, maar andere natuurgebieden in Gelderland hebben er ook last van. Op de Veluwe zijn 11 plantensoorten die, naar verluidt, zo erg overbelast zijn met stikstof dat de provincie voorgaande vraag aan zichzelf moest stellen.

Na anderhalf jaar hierover nagedacht te hebben, heeft de provincie besloten dat áls een verkopend bedrijf invloed heeft op een van die 11 plantensoorten dat zijn stikstof met 65% afgeroomd moet worden in plaats van 30%. Dat is een rigoureuze wijziging, de provincie heeft daarbij besloten om ook alle lopende aanvragen hierop te toetsen. De 35% extra afroming doet men dus omwille van natuurherstel. Inmiddels heeft de provincie de vergunningverlening weer opgestart. Bij een aantal lopende aanvragen heeft zij zich gemeld.

Heeft u een aanvraag lopen waar externe saldering mee gemoeid is dan hoort u op korte termijn van de provincie of uw adviseur.

Contact

Meer nieuws