Reageer op de internetconsultatie AMvB Dierwaardige Veehouderij vóór 5 augustus

Sinds 24 juni kun je reageren op nieuwe wettelijke voorstellen voor Dierwaardige Veehouderij. Deze internetconsultatie is van belang voor alle houders van melkvee, kalveren, pluimvee en varkens en iedereen die werkt in bedrijven die daarmee verwant zijn, zoals dierenartsen, diervoederbedrijven en stallenbouwers.

De wettelijke voorstellen worden opgenomen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), die invulling geeft aan de gewijzigde Wet Dieren en nadere regels stelt om tot een dierwaardige veehouderij te komen in 2040. Dit gaat over de sectoren melkvee, kalveren, pluimvee ((opfok)legkippen, vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren) en varkens. Er worden gedragsbehoeften aangewezen voor de productiedieren uit deze vier sectoren en bevat regels over aanpassingen in de houderij om deze gedragsbehoeften te kunnen uitoefenen en over (het stoppen met) ingrepen bij dieren in de veehouderij.

Het is belangrijk dat veehouders deze voorgestelde regels tot zich nemen, want het raakt direct de boerenbedrijven. Jouw mening over de haalbaarheid van diverse zaken en de praktische uitvoerbaarheid is daarom van groot belang. We roepen je op om de internetconsultatie vóór 5 augustus in te vullen. Komende weken zal LTO specifiek vanuit de sectoren hier ook aandacht aan besteden.
Je kunt nu al reageren via deze link: Overheid.nl | Consultatie AMvB Dierwaardige Veehouderij/reageren 

Op de pagina AMvB Dierwaardige Veehouderij zie je bij “Wat verandert er” per sector een overzicht van de maatregelen.

Wil je de gehele AMvB met toelichting lezen? Die is te vinden op diezelfde pagina bij “relevante documenten” waar ook de toelichting van de maatregelen per sector uitgewerkt zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan maatregelen over bezettingsdichtheid, functiegebieden, voldoende voer en drinkwater, ingrepen en maatregelen voor jonge dieren.

De overheid legt via de Wet Dieren en de AMvB als basis wettelijke regels vast die voor alle veehouders gelden. Daarnaast is eind juni door meerdere partijen het Convenant Dierwaardige Veehouderij ondertekend, waarmee onder andere met markt- en ketenpartijen afspraken zijn gemaakt om verdere stappen in dierwaardigheid te zetten.

Voor meer informatie over het Convenant, zie de betreffende pagina op de LTO-site. Ook het verschil tussen AMvB en Convenant wordt daar toegelicht en is een Vraag en Antwoord document opgenomen.

Contact

    Meer nieuws