Schouten doet het licht uit

NMV voorziet grootse dwaling in het Nederlands landbouwbeleid!

Wij wachten al zo lang en moeten nog langer wachten. Het NMV-bestuur weet nog steeds niet waar onze leden aan toe zijn. Ook de Kamerbrief van vandaag, 13 oktober 2020, van minister Carola Schouten van LNV aan de Tweede Kamer maakt ons niet veel wijzer, wie kan ons wel een duidelijk antwoord geven?

De melkveehouderij weet nog steeds niet wat er gebeurt met de zogenaamde knelgevallen naar aanleiding van de vernietiging van de PAS, dus veel gezinnen in nood, want die weten niet wat er met hun bedrijf gaat gebeuren. Zij konden toen niets ondernemen. Dat was wettelijk niet mogelijk en bovendien niet nodig want het oorspronkelijk beleid gaf geen toename van stikstof. Maar nu kunnen zij nog steeds niets. De term in de brief “er wordt aan gewerkt” geeft deze gezinnen geen enkel houvast en is volstrekt onvoldoende om slapeloze nachten te voorkomen.

Inspanningen uit verleden tellen niet mee

Het oorspronkelijke uitgangspunt was geen depositie op (nabij gelegen) Natura 2000 gebieden, maar nu gaat het alleen over emissie en 26% reductie in 2030, waarbij al behaalde resultaten, min 68% emissie, gerealiseerd door (melk)veehouders, uit het verleden niet worden meegenomen in de huidige plannen.

Op de effectenbeurs en in de bouw, tot nu toe niets geleverd, heb je meer kans op succes, dan als (melk)veehouder. De maatregelen die nu voorgesteld worden, maken een sector kapot, die internationaal veel aanzien heeft, maar in eigen land niet wordt gewaardeerd door onze eigen minister. De natuur wordt verkozen boven de productie van de eerste levensbehoeften, de NMV voorziet wederom een historische vergissing! Dit voorgestelde beleid is voer voor juristen.

De gerealiseerde resultaten van reductie in emissie door de (melk)veehouderij zijn nu het wisselgeld om de bouw, en andere economische activiteiten vlot te trekken, die zich tot nu toe alleen hebben gericht op hun concurrentiepositie en niet op N reductie.

Toekomst melkveehouderij

De NMV wil zicht op een reële toekomst met een toekomstbestendig verdienmodel voor haar leden, waarbij behaalde resultaten uit het verleden worden meegenomen in de berekeningen anno nu. Minister Schouten u kunt uw doelstelling onmiddellijk realiseren door het rekenmodel van TNO, Lotos Euros, te gebruiken, het generieke Europese depositie model. Daarin vindt u de oplossing!

(bron: nmv.nu)

Contact

Meer nieuws