Veel belangstelling voor Gelderse opkoop

De belangstelling voor de Gelderse opkoopregeling voor vleeskalverbedrijven is groot.

Bij de provincie kwamen al 26 aanmeldingen binnen, met geregeld meerdere bedrijven per aanmelding. Alleen al bij adviesbureau Van Westreenen in Barneveld hebben zich kalverhouders met in totaal zo’n 20.000 dierplaatsen gemeld, zo stelt adviseur Sjaak van Schaik. Zij zijn als één aanmelding bij de provincie opgegeven. Inschrijven bij de provincie voor de opkoopregeling kan tot 1 december.

Regeling in de maak voor blijvers

Provincie Gelderland heeft € 20 miljoen te besteden. De provincie werkt nog aan een tweede regeling, bedoeld voor kalverbedrijven die juist door willen gaan. Voor hen komt er een pakket van € 10 miljoen aan innovatieprikkels. Gelderland hoopt deze regeling nog voor het einde van het jaar te kunnen vaststellen.

Relatief veel kalverhouders kijken naar de opkoopregeling, weet Van Schaik. Dat is vanwege de coronapandemie, angst voor strengere eisen en ook omdat er gewoon gedubd wordt tussen afbouwen of een nieuwe investering. Dat laatste kan eventueel op een andere plek.

Samenwerking tussen kalverhouders

Soms bestuderen kalverhouders samen hun kansen. Onder de aanmelders bij Van Westreenen zit een groep kalverhouders met samen bijna 12.000 plaatsen. Opkoop van hun bedrijven zou al een groot deel van het geld uit de provinciale pot kunnen opgebruiken. Daarmee rijst de vraag of de provincie genoeg geld inzet.

Een woordvoerder namens gedeputeerde Peter Drenth stelt dat aanmelden nog niet gelijk staat aan opkopen. Er volgt eerst een beoordeling van het aanbod, vervolgens selectie, taxatie en onderhandelingen. Ook LTO Vleeskalverhouderij ziet het kenbaar maken van de belangstelling als vooral een eerste stap in een proces. Bedrijven zullen, net als de overheid, steeds hun eigen afwegingen moeten maken, stelt vakgroepvoorzitter Wim Thus.

Bron; De Boerderij

Contact

Meer nieuws