Coops Mengvoeders bouwde nieuwe laadstraat en zakgoedloods

Groeien in harmonie met de omgeving

Coops Mengvoeders bouwde nieuwe laadstraat en zakgoedloods

De veevoederfabriek van Coops Mengvoeders in Halle ligt vlak tegen de dorpsrand aan. Algemeen directeur Arno ter Maat was dan ook zeer blij dat de omwonenden een meiboom kwamen zetten toen de nieuwbouw van de nieuwe laadstraat en zakgoedloods het hoogste punt had bereikt. Dan weet je dat het goed zit met de relatie die je hebt met je omgeving, zelfs als je oude loodsen op je terrein vervangt door een 25 meter hoge nieuwbouw!

De grootste uitdaging in het project was volgens adviseur Barry Wopereis de milieucomponent. Bij een veevoederbedrijf spelen geur, geluid en stof een grote rol. Bij de ontwikkeling van de plannen bleek de grootste impact echter te komen van de brandveiligheidseisen. Arno: “de gestelde eisen waren uiteraard redelijk, want je wilt ook voor je eigen medewerkers en de buurt natuurlijk de hoogste veiligheid”. Hier kwam de expertise van VanWestreenen om de hoek en werden in overleg met de Omgevingsdienst compartimenten in het gebouw geplaatst. Dat Barry Wopereis en zijn collega’s de mensen bij de gemeente kennen is volgens Ter Maat ook een groot voordeel: “ze weten wat belangrijk is voor de vergunning, ook al sta je daar zelf niet bij stil”.

Laadstraat en zakgoedloods

De nieuwe laadstraat voor bulkwagens bevat dubbele contrasets voor de 32-tons bulkwagens die met een robot gevuld worden. Op deze manier is de laadtijd gedaald van 45 naar minder dan 10 minuten! In de nieuwe zakgoedloods is het nu efficiënt werken met big bags en zakgoed. De totale opslagcapaciteit voor gereed product is met 600 ton uitgebreid wat fors meer flexibiliteit in de productie geeft, de persen hoeven nu niet meer onnodig uit. Samen met de kleinere locatie in Winterswijk wordt per jaar 160.000 ton veevoer gemaakt voor rundvee en varkens.

Vleermuizen en omgeving

De nieuwbouw kwam in de plaats van een aantal oude loodsen. Voor de geplande sloop liet VanWestreenen eerst door een expert een onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen om problemen in het vervolgtraject te voorkomen. “Ze zijn deskundig en kennen de regels die ik zelf niet allemaal wil kennen” zegt Ter Maat. Hij wil door zijn adviseur ontzorgt worden met no-nonsens oplossingen en korte lijnen. Barry: “Coops investeert goed in de relatie met de buurt, niet alleen vanuit bedrijfsbelang maar ook omdat ze zich daar zelf het prettigst bij voelen”.

”Vechten werkt niet, met overleg bereik je meer”

De volgende plannen zijn momenteel ook alweer in voorbereiding. Er komt een hogere schoorsteen om de mogelijk geuroverlast voor de buurt nog verder te beperken en de parkeerplaatsen worden verlegd zodat het terrein nog praktischer ingericht is.

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Wijziging bestemmingsplan
  • Aanvraag provinciale milieuvergunning
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw
  • Contacten met gemeente

 

Foto's

Logo VanWestreenen