Slooptermijn warme sanering varkenshouderij verlengd naar twee jaar

Alle deelnemers die meedoen aan de warme sanering krijgen 24 maanden de tijd om de stallen te slopen in plaats van de eerder vastgestelde veertien maanden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw aan Agrio Uitgeverij. Varkenshouders moeten nog wel steeds binnen acht maanden hun stallen leeg hebben nadat hun deelname definitief is.

Brabantse sloopbedrijven uitten eerder al hun zorgen over het tijdsbestek van 14 maanden waarin alle stallen gesloopt moeten worden. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zette ook vraagtekens bij de termijn. Volgens dagelijks bestuurslid Eric Stiphout vormde de flora- en faunatoets en de sloopwerkzaamheden die buiten het broedseizoen gepland moeten worden een belemmering of het allemaal binnen het tijdstraject paste van veertien maanden.

Het ministerie is onlangs in gesprek geweest met de RVO over de slooptermijnen. Ondernemers die besluiten om mee te doen aan de regeling krijgen nu twee jaar de tijd om de stallen te slopen. De woordvoerder laat weten dat inmiddels alle bedrijven een beschikking hebben gehad met een voorgesteld subsidiebedrag. Een aantal varkenshouders moeten nog beslissen of ze definitief gaan meedoen met de regeling en dus gaan stoppen met hun bedrijf. De groep die nog in bedenktijd zit krijgt binnenkort een brief van het ministerie met informatie over de verlengde slooptermijn.

In het geval van deelname moeten de varkens en de mest nog wel steeds binnen 8 maanden afgevoerd zijn. De nieuwe slooptermijn geldt voor alle varkenshouders die meedoen: diegene die nog moeten besluiten en diegene die al hebben besloten om mee te doen.

Genoeg budget voor deelnemers

Landelijk zijn er voor de warme sanering al zo’n 400 aanvragen goedgekeurd, waarvan ruim 300 aanvragen in Noord-Brabant zijn gedaan. Voor de Sanering varkenshouderijen is 455 miljoen beschikbaar. Het budget was eerst 180 miljoen euro, maar in juni heeft minister Schouten nog 275 miljoen extra vrijgemaakt. Volgens de RVO is er genoeg budget voor alle goedgekeurde aanvragen.

Binnenkort informeert minister Schouten de Tweede Kamer via een brief over de voortgang van de warme sanering.

(bron: pigbusiness.nl)

Contact

Meer nieuws