Nieuwbouw kaasmakerij Kaasboerderij Weenink, Lievelde

In het Achterhoekse dorp Lievelde ligt de kaasboerderij van de familie Weenink. De term “kaasboerderij” is eigenlijk niet een correcte benaming voor dit veelzijdige bedrijf. Binnen het bedrijf worden naast het houden van koeien en het maken van kaas onder meer streekmarkten gehouden, divers workshops georganiseerd, een landwinkel geëxploiteerd en kunt u er heerlijk eten & drinken en zelfs trouwen. Ook is de familie Weenink de oprichter van het typische buitenspel “Boerengolf” (www.kaasboerderijweenink.nl).

De afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid en hierdoor bestond de behoefte om het bedrijf duurzaam te ontwikkelen. Hierbij was het wenselijk om in de eerste fase een nieuwe kaasmakerij te realiseren. Hierdoor kan de kaasmakerij verder worden ontwikkeld en de bestaande ruimte in gebruik worden genomen voor de gewenste uitbreiding van de landwinkel. In de volgende fase is het wenselijk om achter de kaasmakerij een nieuwe stal voor de melkkoeien te bouwen, waarbij beide gebouwen via een “belevenisboulevard” worden verbonden. De kaasmakerij is de nieuwe blikvanger op het erf. Hierdoor is er bij het ontwerp van het gebouw de nodige aandacht besteed aan het uiterlijk.

De kaasmakerij is in een zeer korte tijd gebouwd door bouwbedrijf Gebr. Hulzink en dit is de familie Weenink goed bevallen. “Als de druk hoog ligt, wordt er het best gewerkt!”. Het gebouw (21 x 34 meter) voldoet aan alle geldende kwaliteits- en hygiëne-eisen. In het gebouw zelf valt naast de zorgvuldige afwerking onder meer de unieke uitvoering van het tegelwerk op. Momenteel wordt de winkel verbouwd, zodat deze voor de feestdagen nog in gebruik kan worden genomen.

Al met al is het een prachtig gebouw geworden dat de moeite van een bezoek waard is. Peter Weenink: “De nieuwbouw van onze kaasmakerij is een zeer specialistisch bouwproject. De vergunningenaanvraag en de bouw is complex en dit moet je wel uitbesteden. VanWestreenen heeft dit allemaal goed begeleid en zonder dergelijke begeleiding is het bijna onmogelijk om een vergunning te verkrijgen, maar probeer wel altijd zelf de regie in eigen hand te houden!”.

Foto's

Logo VanWestreenen