Legalisatie PAS-meldingen niet in alle gevallen gegarandeerd

Vijftien maanden na het afschieten van het stikstofbeleid zitten zo’n 3300 boeren en ruim 300 andere ondernemers nog altijd in onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Landbouwminister Carola Schouten heeft toegezegd hun situatie te legaliseren. Echter, de twijfel neemt toe of dat voor iedereen gaat lukken.

Het gaat om ondernemers met –al dan niet inmiddels gerealiseerde– plannen (bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe stal) die weinig extra neerslag van stikstof op kwetsbare natuur opleveren. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hoefden ze daarvan alleen een melding te doen. Sinds de Raad van State op 29 mei 2019 het PAS buiten werking stelde, is een natuurvergunning vereist. Onlangs kregen de ‘PAS-melders’ een brief van hun provinciebestuur en minister Schouten. Het gaat om de eerste stap in het proces om de meldingen legaal te houden. Dat proces „is complex en neemt veel tijd in beslag”, aldus de brief.

Maar het valt agrarisch adviseur Steven van Westreenen uit Barneveld, een van de grotere spelers in zijn branche, op dat de provincies en de minister slagen om de arm houden. Dat maakt hem en zijn klanten er niet geruster op. „We krijgen er veel vragen over.”

Doorrekenen

De bewuste brief is bedoeld om helder te krijgen hoeveel stikstofruimte nodig is om de meldingen te legaliseren. PAS-melders hebben tot 1 oktober de tijd om aan te geven of hun plannen al dan niet gewijzigd zijn. In het vervolg van het proces moeten ze bewijzen dat het project op 29 mei 2019 was gerealiseerd (in het voorbeeld: de stal was gebouwd) of, als dat nog niet het geval was, dat „aantoonbaar onomkeerbare, significante investeringsverplichtingen” waren aangegaan.

Maar met het beantwoorden van de brief zijn de melders er nog niet, zegt Van Westreenen. De boer uit het voorbeeld moet voor zijn stal opnieuw de stikstofneerslag laten bepalen door het rekenprogramma Aerius. Dat programma wordt voortdurend aan nieuwe inzichten aangepast.

Een woordvoerster van minister Schouten meldt dat op 15 oktober een nieuwe versie van Aerius wordt gelanceerd. „Berekeningen worden steeds gemaakt met de meest actuele gegevens”, zegt zij. Dat maakt de erop gebaseerde vergunningen „zo robuust mogelijk.”

Kan dit ertoe leiden dat PAS-meldingen alsnog buiten de boot vallen? De woordvoerster zegt dat dit niet uitgesloten is. Om de natuur te beschermen kunnen sommige meldingen volgens haar misschien niet gelegaliseerd worden. Maar met maatwerk wordt geprobeerd „zoveel mogelijk meldingen legaal te houden”, zegt zij.

Lees hier het hele artikel

Bron: Reformatorisch Dagblad – Steven van Westreenen

Contact

Meer nieuws