Sloopmeters

Iedere provincie heeft richtlijnen opgenomen voor de ruimte voor ruimte – regeling in de omgevingsverordeningen. Elk met hun eigen voorwaarden.

De RvR-regeling maakt het mogelijk om in ruil voor sloop van agrarische bebouwing een nieuw woning te ontwikkelen. Stoppende veehouders kunnen hier aanspraak op maken. Daarvoor ontvangen zij een financiële vergoeding. Met de regeling wordt het buitengebied ontdaan van ontsierende gebouwen, verval en criminele activiteiten.

Sloopmeters zijn vaak geld waard!

Ruimte voor Ruimte – regeling verschilt per provincie

Onderzoeksbureau Alterra raamt de oppervlakte van vrijkomende agrarische gebouwen tot 2030 op ruim 24 miljoen vierkante meter (2.400 hectare). Een deel daarvan wordt weer hergebruikt. Het andere deel – naar schatting 15 miljoen vierkante meter- komt leeg te staan. Erg zorgwekkend vindt Steven van Westreenen ‘Boeren zijn onmisbaar op het platteland.

LET OP: sloop niet te snel! Om optimaal te kunnen profiteren van de verschillende regelingen is het moment van slopen cruciaal. Vraag ons eerst om advies en laat geen kansen liggen.

Oude stallen of schuren slopen?

Wat levert meedoen aan een saneringsregeling mij op? Of gaat het misschien zelfs geld kosten? Kom ik wel in aanmerking, en voor welke regeling dan precies? Kan ik ‘stapelen’? Boeren – veehouders vooral – die mee willen doen aan saneringsregelingen lopen tegen tal van vragen en onzekerheden aan. Saneren en mogelijk stoppen met je bedrijf is een van de grootste stappen die je als ondernemer kunt nemen. Het is in de praktijk vaak toch een sprong in het diepe.

Een inventarisatie van de regelingen en gesprekken met adviseurs maken duidelijk dat er in de praktijk veel vragen zijn. De sloop-/bonusregeling is vaak een lokale  regeling. Daarom kunnen alleen sloop en uitbreiding in dezelfde gemeente met elkaar gecompenseerd worden.

Wat bieden wij voor ondersteuning?

Wij bieden u begeleiding bij de invulling van de sloop-/bonus regeling in uw gemeente. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de lokale regelingen en helpen u graag verder.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Contact opnemen?