Teelten

Milieueisen, ruimtelijke ordening en ontwerp van bedrijfsgebouwen

Voor alle bedrijven in de agrarische sector gelden regels. Ook voor open en gesloten teelten. Of het nou gaat om fruit-, boom-, vollegrondsgroententeelt, akkerbouw of (glas-)tuinbouw.

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Vanaf die datum kennen we een andere systematiek als het gaat om het aanvragen van wijzigingen bij kwekerijen, teelt- en akkerbouwbedrijven. Een andere systematiek dan dat we in de afgelopen decennia gewend waren. Dat geldt voor zowel de aanvragen die bij de gemeente als bij de provincie gedaan moeten worden. Bij de gemeente geldt tegenwoordig vaak een meldings- of informatieplicht. Bij de provincie kan het zijn dat een wijziging van uw bedrijfsvoering vergunningsvrij is, maar ons advies is om dit goed te checken en eventueel een vergunningaanvraag te doen om dat oordeel (of een vergunning) van de provincie te krijgen.

Regelgeving ruimtelijke ordening

In veel omgevingsplannen worden restricties opgelegd voor kwekerijen en teeltbedrijven, denk aan het plaatsen van automatische hagelnetten of bijvoorbeeld het aanleggen van pottenvelden. Uitbreiding van het bouwvlak of de bebouwingsmogelijkheden moet vaak via een buitenplanse omgevingsvergunning of een wijziging van het omgevingsplan. Het wijzigen van een bouwvlak kan gepaard gaan met een Plan-MER.

Uitbreiding; bouw en ontwerp van een bedrijfsgebouw

Wilt u gaan bouwen? Dan is een omgevingsvergunning noodzakelijk. Een aanvraag omgevingsvergunning voor het onderdeel bouwen wordt door de gemeente getoetst aan onder andere het omgevingsplan, het bouwbesluit en de welstandseisen. Het is dus belangrijk dat het bouwwerk aan deze eisen voldoet.

De volgende zaken zijn belangrijk om te komen tot een goed ontwerp en een goede aanvraag voor uitbreiding van uw agrarische onderneming. Allereerst is het van belang om al uw wensen en eisen voor uw bedrijf op een rijtje te zetten. Vervolgens zetten onze bouwkundig tekenaars dit om in een ontwerp. Daarbij zijn zaken zoals de opslag van (bodembedreigende/ giftige) goederen, indeling van loodsen/ gebouwen en lozingspunten op het riool/ hemelwateropvang van belang evenals gebruik van koelinstallaties en klimaatbeheersing.

Het is ons dagelijkse werk om u daarin creatief en praktisch te adviseren. Ook de bouwkosten zijn een belangrijk onderwerp bij het ontwerpen van een gebouw. Door in een vroeg stadium de juiste keuzes te maken kan mogelijk op de bouwkosten worden bespaard. Indien van toepassing houden wij ook rekening met extra eisen vanuit duurzaamheid en subsidieregelingen.

Hebt u vragen over een van deze onderwerpen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee.

Referenties teelten

Contact opnemen?