Uitbreiding vleeskalverenbedrijf Kroneman Nunspeet

Kan niet bestaat niet. Dat is het levensmotto van Reinard Kroneman uit Nunspeet. Ruim twaalf jaar geleden (in 2007) belandde hij na een bedrijfsongeval in een rolstoel. Dit weerhield hem er niet van om met steun van zijn gezin een kalverhouderij op te bouwen én te runnen. Op 2 januari 2019 zijn twee nieuwe stallen in gebruik genomen. VanWestreenen begeleidde de vergunningsaanvragen. “Ik ben erg over ze te spreken”, concludeert Reinard thuis aan de keukentafel. “Als zij het niet voor elkaar krijgen, hoef je echt niet naar een ander te gaan.”

Het leven van Reinard Kroneman bestaat uit twee delen: de tijd voor en de tijd na het ongeval. Voor het ongeval bood het ouderlijke agrarische bedrijf te weinig toekomstperspectief om zelfstandig te boeren. Daarom ging Reinard in de bouw werken, als timmerman en metselaar. Het boerenbloed kroop echter waar het niet gaan kon en dertig jaar geleden kocht de bouwvakker net buiten Nunspeet drie kalverstallen. Hier kon hij 350 vleeskalveren houden. “Vervolgens regelde Steven van Westreenen in 2005 de vergunning voor uitbreiding tot 830 kalveren.” Na twee rondes kalveren, gooide het bedrijfsongeval zijn leven echter 180 graden om. “Een hoge dwarslaesie en negen botbreuken”, stelt hij nuchter vast. Na zes weken intensive care, drie maanden in het ziekenhuis en een jaar revalideren begon het tweede deel van zijn leven.

Vanuit de rolstoel begon Kroneman door te bouwen aan zijn eigen bedrijf. “Sommigen verklaarden me voor gek.” De woning bij de stallen werd gekocht en aangepast, de uitbreiding naar 830 kalveren verder gerealiseerd. Waar mogelijk deed Reinard technische aanpassingen en uitvindingen om zoveel mogelijk werk zelf uit te voeren. In de stallen zijn bijvoorbeeld tilliften geplaatst. “Ik huur op zzp-basis extra hulp in, maar ben een volle werkweek zelf in het bedrijf actief. Ik ben een tikje eigenwijs en wil alles zelf kunnen doen.” Om door te groeien naar een middelgroot bedrijf nam hij in 2015 opnieuw contact op met VanWestreenen. “Deze keer om een uitbreiding naar 1350 vleeskalveren vergunningstechnisch voor elkaar te maken”.

Mogelijkheden
De vergunningen kwamen ‘rond’ nadat er slim was geschoven met bouwpercelen. “Steven zag een gaatje in de regelgeving en dan gaat hij door.” Opnieuw zorgden gezondheidsproblemen echter voor vertraging, tot 2018 toen het bouwproject alsnog startte. “Over één lage stal is een nieuwe stal gebouwd en er zijn twee nieuwe schuren bijgekomen. Deze zijn 16 meter breed en 40 meter lang. Het emissiepunt van de ventilatie is met het oog op de buren verlegd naar achteren”, vat Kroneman de bouw kort samen. “Een mooi bedrijf met een enorm positieve ondernemer”, zo omschrijft VanWestreenen-adviseur Albert van Deelen het kalverbedrijf van Kroneman in Nunspeet. ”We mochten er alle vergunningsaanvragen begeleiden: milieu, bouw en de wet Natuurbescherming. Reinard denkt niet in problemen, maar in oplossingen, net als wij bij VanWestreenen.”

Foto's

Logo VanWestreenen