Art en Birgit verkopen in hun boerderijwinkel eigengemaakte zuivelproducten

Art en Birgit verkopen in hun boerderijwinkel eigengemaakte zuivelproducten

Om het contact tussen boeren en burgers te verbeteren, openden Art Wolleswinkel en Birgit Hanskamp vorig jaar hun eigen boerenzuivelwinkel. “We zien dat er een steeds grotere afstand ontstaat tussen het werk dat boeren doen en de manier waarop burgers dat beleven. Wij willen op deze manier ons steentje bijdragen om beide partijen dichter bij elkaar te krijgen.”

In hun boerderijwinkel verkopen Art en Birgit ambachtelijk gemaakte kefir, yoghurt en vla. Allemaal gemaakt van de melk van hun eigen 85 melkkoeien. “Voor onze kefir komen klanten speciaal naar ons terug”, heeft Art gemerkt. “Het is echte boerenkefir: rauwmelks en probiotisch dankzij melkzuurbacteriën en gisten. Mensen met een koemelkallergie verdragen vaak wel onze kefir. Maar ook steeds meer mensen met andere allergieën of darmproblemen rijden er graag een stukje voor om, omdat ze baat hebben bij de kefir.”

Twee spanten erbij
Art en Birgit verkopen naast hun eigen zuivelproducten ook kaas en andere streekproducten. Daarvoor hebben ze vorig jaar hun stal uitgebreid met een winkel en zuivelruimte. Art: “De bestaande stal hebben we verlengd met twee spanten. We waren eerst van plan de aanbouw wat kleiner te maken, maar hij beslaat nu de volledige breedte van de stal. Jaren geleden wilden we dat ook al, maar toen werden onze plannen afgewezen door de welstandscommissie. Nu kon het ineens wel.”

Die kans lieten de melkveehouders niet schieten. “Op langere termijn wilden we ook de melkput vervangen. Nu we toch over de volledige breedte mochten uitbouwen, was het praktischer om dat ook direct aan te pakken. We hebben dus niet alleen een nieuwe zuivelruimte met winkel, maar ook een nieuwe melkput.”

Van inspiratie tot ontwerp
Om tot het uiteindelijke ontwerp te komen, sparden Art en Birgit een tijdje met VanWestreenen-adviseur Theo van den Brink. Art: “We hadden zelf allerlei ideeën, maar wisten niet hoe we ze precies konden uitvoeren. Theo heeft daarin goed met ons meegedacht. Hij heeft verschillende tekeningen gemaakt en ons daarmee echt geïnspireerd.” VanWestreenen diende ook de aanvraag voor de bouwvergunning in. “We hebben weinig obstakels ervaren en zijn blij dat we nu alles voor elkaar hebben. Mensen zijn van harte welkom op ons bedrijf.”

Bekijk hier een korte video van hun bedrijf.

Foto's

Logo VanWestreenen