Barnevelders bouwden na ramp hun pluimveebedrijf razendsnel weer op

Barnevelders bouwden na ramp hun pluimveebedrijf razendsnel weer op

De rampdag in juni 2020 vergeet Celine Beek nooit meer. Door blikseminslag brandde het leghennenbedrijf van haar en haar ouders volledig af. Amper een jaar later is het bedrijf weer geheel opgebouwd en staan er twee prachtige stallen met daarin 40.000 drie sterren Beter Leven-kippen. “Ik ben zo blij dat er weer leven in de stal is.”

Als het onweert, zit Celine Beek niet meer rustig op de bank. “Je kijkt gelijk weer of alles nog wel in orde is”, vertelt de Barneveldse pluimveehoudster. De brand in de zomer van 2020 maakte diepe indruk. Nog geen drie maanden stond de nieuwste stal er toen het helemaal misging. “De bliksem was ingeslagen in een warmtewisselaar. Het vuur verspreidde zich razendsnel via de warmtewisselaar in beide stallen. Er was geen redden aan”, herinnert Celine zich. “Alles was weg, de stallen en alle kippen.”

De minimale waarde terugkrijgen
Net voor de ramp had vader René – die een eigen bouwbedrijf heeft – een nieuwe stal gebouwd. Op basis van die vergunningen mocht er herbouwd worden. Celine: “Er moest wel wat aangepast worden, want we wilden iets hoger bouwen, maar dat waren kleinigheden. De verzekering was een lastiger verhaal. Zij willen natuurlijk niet te veel weggeven terwijl wij in ieder geval de minimale waarde wilden terugkrijgen. Dat is behoorlijk ingewikkeld, zeker omdat wij niet thuis zijn in dat speelveld. Dat VanWestreenen dat voor ons heeft opgepakt, heeft ons rust gegeven. Anders hadden we het nooit zo snel gered. Mede dankzij hun inzet konden we binnen een jaar weer draaien.”

Wintergarten met lichtplaten
Op de plek waar anderhalf jaar geleden de puinresten van de brand lagen, staan nu twee prachtige stallen, met een wintergarten en een bosrand voor vrije uitloop. “Daardoor mogen onze hennen het drie sterren Beter Leven-keurmerk dragen. Ze hebben buiten evenveel leefruimte als binnen. De wintergarten is overdekt met lichtplaten. Ook daar hebben de kippen altijd daglicht. In de bosrand kunnen ze helemaal buiten lopen en zijn ze, door het gaas, veilig voor roofdieren.” De brand vergeet ze nooit meer, maar Celine is trots op waar ze nu staat. “Ik ben zo blij met de nieuw stallen en dat er weer leven in de stallen is. We kunnen weer vooruit kijken.”

Foto's

Logo VanWestreenen