Bedrijfsuitbreiding familie Bremer, Wehl

We hebben een tijdje in de open lucht gewerkt

Bedrijfsuitbreiding familie Bremer, Fokkenkampseweg Wehl

Toen de familie Bremer in 2001 van melkkoeien overging naar melkgeiten, hadden ze 350 dieren. Op dat moment was dat een behoorlijk aantal. Maar de ontwikkelingen gingen hard. Met de uitbreiding van hun stal die vorig jaar gerealiseerd is, hebben ze inmiddels ruimte voor 1500 dieren. Naar verwachting zitten ze volgend jaar aan dat aantal.

Op aanraden van Erik Reefhuis van Gelre IJsselstreek werd VanWestreenen betrokken bij de plannen voor bedrijfsuitbreiding. Arjan Versteeg en Wieteke Schotsman begeleidde de aanvragen voor de benodigde vergunningen en de aanbesteding voor de stalvergroting.

Sterrenhemel

Toen de aanbouw gereed was, werden de geiten daar naartoe verplaatst. Het bestaande deel is vervolgens gesloopt en opnieuw opgebouwd, waarna over de gehele stal de nieuwe kap geplaatst werd. ‘We hebben toen dus een tijdje in de open lucht gewerkt. Dat had wel wat, vooral ’s ochtends en ’s avonds als je de sterrenhemel boven je had.’ De geiten konden deze tijdelijke situatie iets minder waarderen, met name tijdens een regenbui. ‘Problemen heeft het gelukkig nooit gegeven.’ Doordat de potstal geheel in tact was gebleven, liep het bedrijfsproces al die tijd gewoon door. ‘Dat vroeg wel wat creativiteit en aanpassingsvermogen van zowel de aannemer als de boer’, vertelt Arjan Versteeg. Als het melktijd was, kon de aannemer niet werken. De geiten moesten dan door het oude gedeelte naar de melkcarrousel. Sander Bremer: ‘Ik wilde geen risico lopen. Er werd natuurlijk wel veilig gewerkt, maar het zal je maar gebeuren dat er toch iets misgaat.’ Gelukkig was hier geen sprake van. En met wat extra werk in de avonden en weekenden kon alles volgens plan verlopen.

Verbeterd klimaat

De melktijd is met de nieuwe dieraantallen opgelopen naar drie uur per keer. Om de balans tussen werk en privé goed te houden, koos Sander Bremer ervoor een deel van de melkbeurten uit te besteden. De nieuwe situatie bevalt hem uitstekend: ‘Het grootste voordeel is het verbeterde klimaat in de stal. De oude stal was maar 5 meter hoog, nu is dat 11 meter. Zelfs op extreem warme en vochtige dagen is het nu goed uit te houden.’

‘Het bedrijfsproces liep al die tijd gewoon door’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw
  • Verzorgen bestek en aanbesteding

Foto's

Logo VanWestreenen