Bedrijfsverplaatsing melkveehouderij familie Grondman, Witharen

De ene ondernemer helpt de andere vooruit

Bedrijfsverplaatsing melkveehouderij familie Grondman, Witharenweg Witharen

De nabijheid van een Natura 2000-gebied naast het melkveebedrijf van Marcel en Nicole Grondman bood weinig ontwikkelingsperspectief. De ontmoeting met een collega-ondernemer die opvolging zocht, bood uitkomst. Afgelopen juni nam de familie Grondman na bedrijfsverplaatsing hun nieuwe melkveestal in gebruik.

‘Op onze oude locatie zouden we veel moeten investeren om slechts een klein beetje uit te kunnen breiden’, legt Marcel Grondman uit. Ze oriënteerden zich daarom op bedrijfsverplaatsing. Zowel een verhuizing in de buurt als verhuizing naar Noord-Nederland of zelfs het buitenland is aan de orde geweest. ‘Het buitenland viel vooral om sociale redenen toch af. Als we in de buurt zouden blijven, konden we bij dezelfde melkfabriek blijven. Dat vonden we een voordeel.’ Toen Barry Wopereis hoorde van de plannen van de familie Grondman, bracht hij hen in contact met een ondernemer die opvolging zocht op zijn bedrijf, ongeveer vijftien kilometer verderop. Na de nodige afstemming kwamen de twee ondernemers tot een overeenkomst. De bedrijfsverplaatsing werd in gang gezet. ‘Mooi om te zien hoe de ene ondernemer bereid is om de ander vooruit te helpen. Het hele proces is zonder subsidies of andere regelingen gerealiseerd’, vertelt Barry Wopereis.

Energiebesparing

Bij de nieuwe melkveestal zijn de melkcarrousel en wachtruimte in een apart gebouw gesitueerd. ‘We hebben ons breed georiënteerd, onder meer op open dagen. Daarna hebben we onze keuzes gemaakt. We waren er al redelijk zeker van dat we zand in de boxen wilden.’ Gekozen werd verder voor een emissiearme rubberen vloer. Ook energiebesparing was een aandachtspunt: ‘We hebben zonnepanelen geplaatst en werken onder meer met een voorkoeler en frequentieregelaars op verschillende motoren.’ Na de eerste maanden zijn de meeste kinderziektes verholpen. De mestsilo moet nog gebouwd worden, maar verder is het traject zo goed als afgerond.

Ontvangstruimte

Een extra toevoeging aan het melkveebedrijf is de ontvangstruimte met uitzicht op de melkcarrousel. ‘Bij ons vorige bedrijf waren we rustpunt langs fietsroutes waar mensen terecht konden voor koffie, thee of een ijsje. Nu hebben we een ruimte voor zo’n twintig tot vijfentwintig personen waar vergaderingen of feestjes gehouden kunnen worden. Nicole heeft ook plannen om hier kookworkshops te gaan geven.’ De gasten reageren vaak enthousiast en verrast op het uitzicht vanuit de ruimte: ‘Het is een keer wat anders. Zoiets hebben ze vaak nog niet eerder meegemaakt.’

‘We hebben ons breed georiënteerd’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Verzorgen Melding Activiteitenbesluit
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • Advisering vrijwillige bedrijfsverplaatsing
  • Begeleiden en coördinatie bij bestemmingsplan wijzigen
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw

 

Foto's

Logo VanWestreenen