Nieuwbouw biologische vleesvarkensstal Maatschap Groenevelt- Van Doorn, Kootwijkerbroek

‘Hoe gaan we verder met ons bedrijf? Dat was voor ons een moeilijke vraag. De eisen op het gebied van regelgeving, welzijn en milieu werden steeds strenger. Als eigenaren van een regulier vleesvarkensbedrijf kwamen we dus voor een moeilijke keuze te staan’, zegt Henk Groenevelt. Hij gaat verder: ‘We hadden de keuze om de bestaande stallen aan te passen of nieuw te bouwen. Een andere mogelijkheid was om te stoppen met de varkenstak of omschakelen naar een biologisch vleesvarkensbedrijf. Sinds 2006 houden wij namelijk ook al 14000 biologische leghennen’. En ze hebben gekozen. Heel bewust.

Kijken bij collega’s
Op de Bio-vakbeurs zijn ze in contact gekomen met Jan Leeijen van De Groene Weg (een biologische franchiseorganisatie red.). Hij is langs gekomen en zag mogelijkheden binnen het bedrijf, maar dan zou er behoorlijk veel verbouwd moeten worden’. Met name voor 1 van de 3 stallen was het moeilijk om deze aan te passen. De maatschap besloot toen om deze stal te slopen en een grotere stal terug te bouwen. Samen met De Groene Weg hebben we meerdere biologische varkensbedrijven bezocht. ‘Na het vergunningstraject zijn we vorig jaar zomer begonnen met het aanpassen van de twee bestaande stallen en in de herfst ging de nieuwbouw van start’; vertelt Henk Groenevelt. In samenwerking met diverse bedrijven en ZZPers is de nieuwe stal in eigen beheer gebouwd.

Kenmerk van de stal is, dat deze is voorzien van lichtstroken zodat er voldoende daglicht binnen komt. Verder is de stal uitgevoerd met een schone en droge ligruimten, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal. De stal heeft ook een buitenuitloop en deze is voor 75% overkapt. De varkens kunnen ten alle tijden kiezen of ze binnen of buiten willen zijn.
De aankoop van de biggen en de afzet van de vleesvarkens loopt via De Groene Weg en zij verkopen het via supermarkten en De Groene Weg slagerijen.

Voldoening
De biologische manier van varkens houden is en heel mooie manier. ‘Het is veel arbeidsintensiever, maar het feit dat ze veel ruimte hebben en heerlijk in het stro vertoeven is toch een fantastisch gezicht. Dit geeft veel voldoening. De omschakeling naar 945 stuks biologische vleesvarkens heeft mijn bedrijf volledig biologisch gemaakt en wij denken op deze manier voorlopig vooruit te kunnen’.

Groenevelt: ‘Vanaf het begin ben ik bij VanWestreenen. Ze weten alles van mijn bedrijf, dat is makkelijk en ze zijn gewoon goed. Tijdens de bouw was het nog mogelijk om dingen anders in te vullen’

Foto's

Logo VanWestreenen