Brouwerij Heer & Meester bij fam. Boon, Barneveld

Mijn eigen bier drinken op een Barnevelds terras

Brouwerij Heer&Meester bij fam. Boon, Barneseweg Barneveld

Op het erf van de familie Boon bevindt zich dorpsbrouwerij Heer & Meester. De brouwerij staat voor het brouwen van unieke lokale kwaliteitsbieren en is eigendom van zoon Wilbert Boon en Bernard Bennink, die samen eigen bieren brouwen.

“Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Wilbert Boon. “Eerst voetbalden we vooral met elkaar maar op een gegeven moment is daar deze bezigheid dicht bij huis voor in de plaats gekomen. Wij maken geen bier dat er al is maar bier dat wij zelf goed vinden en waarvan alle ingrediënten natuurlijk zijn. We brouwen één avond in de week en maken dan zo’n tweehonderd liter.” De speciaalbieren van Heer & Meester zijn vooral in Barneveld en omliggende dorpen te koop.

Heineken

“Een brouwerij op een bedrijfslocatie, dat was wel even een uitdaging voor ons”, zegt adviseur Julia van Wijk. “De brouwerij staat op het terrein van Boon Agro Systems, een familiebedrijf  welke installaties aanlegt voor de agrarische sector. Een brouwerij paste niet zomaar in het bestemmingsplan, dus daar moest een mouw aan gepast worden.”

Geen dagelijks werk voor VanWestreenen Adviseurs. “Voor Heer & Meester hebben we gekeken naar grote brouwerijen, waarvan de milieueffecten bekend zijn. “Dat hebben we op aannemelijke wijze vertaald naar deze kleinschalige brouwerij. De effecten op het gebied van stof, geur en visuele hinder bleken binnen milieucategorie 2 te vallen. En die past nog binnen het bestemmingsplan voor dit gebied. Toen hebben we een onderbouwing geschreven om deze milieucategorie aan het bestemmingsplan te laten toevoegen.”

Boon: “Binnen de Wet milieubeheer is op dit gebied maar één categorie bekend en dat is bier brouwen. Wij werden dus gelijk gesteld met een gigant als Heineken. Maar onze kleinschalige brouwerij is qua milieueffecten eerder te vergelijken met het maken van wijnen en ciders. Die vallen in een andere categorie. Gelukkig zag de gemeente dat op een geven moment ook wel in. Ik wilde gewoon een keer meemaken dat ik op een Barnevelds terras mijn eigen bier kan drinken. En dat is gelukt!”

‘Een brouwerij op een bedrijfslocatie was wel even een uitdaging’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Melding Activiteitenbesluit milieubeheer
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets
  • Begeleiding en coördinatie bij wijzigen/afwijken bestemmingsplan

Foto's

Logo VanWestreenen