Circulair bedrijfspand voor BMG grond- en sloopservice in Wageningen

Met de aanschaf van een bus en aanhangwagen startten Berry en Fran van Dam zes jaar geleden hun grondwerk- en straatbedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf voor sloopwerk, asbestsanering en infra- en grondwerk. Een nieuwe bedrijfshal op het Wageningse industrieterrein Nude Park 2 is vorig jaar opgeleverd.

De open dag afgelopen juni was een groot succes. De aanleiding was de bouw van het nieuwe, circulair gebouwde pand. Ook het uitgebreide assortiment kranen, shovels en andere machines stond opgesteld voor de belangstellenden. Berry, zijn vrouw Fran en hun kinderen Max en Gijs kijken er met veel voldoening op terug. „We zijn trots op waar we staan, wat we samen met onze medewerkers doen en dat de nieuwe hal er staat. Dat was wat we tijdens de open dag hebben laten zien. Ook onze medewerkers vonden het leuk om hun bedrijf te kunnen laten zien aan familie en bekenden. Dat maakte ons nog trotser”, blikt Fran terug.

Alles moet kloppen
Het Wageningse bedrijf breidde de afgelopen jaren niet alleen uit in opdrachten en werkgebied, ook het personeelsbestand groeide mee. Inmiddels staan er dertig personeelsleden op de loonlijst. BMG schakelt ook met regelmaat zzp-ers in. In totaal wordt gemiddeld met ruim veertig mensen gewerkt. „We doen alles, behalve het bouwen zelf”, vertelt Fran. „De werkzaamheden omvatten renovatiesloop en circulaire sloop, sanering van asbest, het bouwrijp maken van grond, het aanleggen van riolering en het verzorgen van infrawerk. Ook zijn we volledig gecertificeerd voor al onze werkzaamheden op het gebied van asbest-, grond- en sloopwerk. Bij ons moet alles gewoon kloppen, of dat nu is op het gebied van duidelijke afspraken, uitvoering, begeleiding, veiligheid, milieu of rapportages.”

Strategisch en doordacht
Bij de bouw van de hal zijn betonblokken, keerwanden en hekwerk deels opnieuw gebruikt. De hal heeft een inhoud van 5.000 kubieke meter en is bestemd voor de opslag van machines, het sorteren van bouwafval en de opslag daarvan. „Tot vorig jaar hadden we nog geen eigen pand en huurden we her en der opslag”, vertelt Fran. „Dat was niet efficiënt en het werkte niet prettig. We hadden een bloeiend bedrijf, maar geen plek. Gelukkig heeft VanWestreenen ons geholpen om de juiste vergunningen te krijgen om deze hal te kunnen bouwen. We zijn erg tevreden over de ruimte die we nu hebben op één plek.” De inzet van adviseur Nick Stap ervaarden ze als een prettig samenspel. Hij regelde alle vergunningen: de omgevingsvergunning, de melding Activiteitenbesluit voor de bouw- en sloopservice en bijbehorende activiteiten op het erf. Ook werd een onderbouwing voor stikstof opgesteld voor de gebruiksfase. Tijdens de bouwaanvraag was er wederom een stikstofonderbouwing vereist. Ook werd milieutoestemming omgezet in een omgevingsvergunning Milieu, om ook bouw- en sloopafval van derden in te mogen nemen. „VanWestreenen verdient een pluim, want we zijn enorm door hen geholpen”, stelt Fran. „Ons bedrijf wordt gezien als zware industrie. Dus de benodigde vergunningen waren mede daarom niet eenvoudig geregeld. De kennis die daarvoor nodig is, gaat ons boven de pet. Nick overhaastte niets, maar pakte het strategisch en doordacht aan. We hadden vanaf
het begin alle vertrouwen in hem. Een volgende keer schakelen wij zonder twijfel weer VanWestreenen in.”

Bloeiende toekomst
Samen met hun personeel voorzien Berry en Fran een bloeiende toekomst voor hun bedrijf. „We zijn een echt en hecht team. We merken dat de medewerkers meedenken en hun hand niet omdraaien voor wat overwerk of een zaterdagochtend doorwerken om een klus af te krijgen. Persoonlijke interesse en gezelligheid tussendoor zijn bij ons heel normaal. We staan zelf niet boven de mensen, maar er tussen. We zijn een familiebedrijf en we vinden het belangrijk om dat uit te stralen.”

Foto's

Logo VanWestreenen