Dankzij dubbeldoelstal kan kalverhouderij Gerards alle kanten op

Dankzij dubbeldoelstal kan kalverhouderij Gerards alle kanten op

In het Friese Blesdijke houden de broers Evert en Henk Gerards ruim achttienhonderd witvleeskalveren. Ook de zoon van Henk, Evert-Jan, zit inmiddels in het bedrijf. Het drietal houdt witvleeskalveren, maar door de dubbeldoelstal kan er eenvoudig overgeschakeld worden naar rosékalveren, mocht de situatie daarom vragen.

Het ruwvoer en de melk zijn gescheiden in de stal”, legt Henk Gerards uit. “Aan de ene kant van de stal drinken de kalveren melk, het ruwvoer eten ze aan de andere kant. Dat hebben we uit praktische overwegingen gedaan. Zo blijft het voer keurig gescheiden, wat belangrijk is voor het witvlees. Nu hebben we witvleeskalveren, omdat dat uit economisch oogpunt interessanter is. Maar deze dubbeldoelstal biedt ons de mogelijkheid om over te gaan op rosékalveren als we dat willen.”

Boren naar grondwaarden
Een jaar geleden breidden de Friese kalverhouders hun bedrijf uit. De jongste stal is 66 bij 26 meter groot en biedt ruimte aan 480 kalveren. In totaal houdt de maatschap nu ruim achttienhonderd dieren. Henk: “Het is moeilijk om de benodigde vergunningen te krijgen voor een nieuwe stal. Bij de aanvraag daarvoor komt heel veel kijken. Dat wisten we al uit eigen ervaring. In 2005 was onze vorige uitbreiding. VanWestreenen heeft ons daar toen goed bij geholpen en dat hebben ze nu opnieuw gedaan.” Ook ditmaal besteedde Gerards het regel- en tekenwerk uit aan de adviseurs van VanWestreenen. “Want er komt heel veel bij kijken en je loopt tegen allerlei dingen aan”, weet Henk. “Zo is er hier zelfs in de bodem geboord om de grondwaarden te controleren en te kijken of de bodem niet vervuild was. Dat was in onze ogen niet nodig, maar het moest volgens de gemeente toch gebeuren.”

Oog voor dierenwelzijn en milieu
In de nieuwe stal is veel aandacht voor dierenwelzijn en milieu. Henk: “De vloer bestaat uit houten roosters met een rubberen toplaag. Daardoor glijden de kalveren er niet op uit. Ook hebben we een chemische luchtwasser die zorgt voor een reductie van ammoniak en fijnstof. Al met al is het een fijne stal voor het milieu, voor de kalveren en voor onszelf.”

Foto's

Logo VanWestreenen