Dekker Agron Almelo breidt uit met tweede locatie

Het leven is niet voorspelbaar en dat van een boerenfamilie al helemaal niet. Zo verkocht de familie Dekker – varkenshouders uit Almelo – in 2004 bedrijf aan de gemeente. Nu, 15 jaar later, woont en werkt men nog steeds op deze thuislocatie en heeft het zelfs teruggekocht. “We zijn in 2004 opgekocht door de gemeente en hebben daarom in 2006 in Vriezenveen een melkveebedrijf gekocht. Dit met de bedoeling om er een varkensbedrijf van te maken”, vertelt Henk Dekker. Dat is gelukt, maar het duurde wél meer dan tien jaar voor de nieuwe varkensstal in bedrijf was. “Op de valreep konden we nog omschakelen van koeien naar varkens, dat is nu helemaal niet meer mogelijk.”

Dekker Agron telt nu dus twee locaties die overigens op zichtafstand van elkaar liggen. “Er loopt een gemeentegrens tussendoor, de thuislocatie is Almelo, het nieuwe varkensbedrijf is in Vriezenveen, gemeente Twenterand.” Op de nieuwe plek is een biggen- en vleesvarkensstal gebouwd volgens de nieuwste normen. “Deze biedt ons veel flexibiliteit. Nu is de helft in gebruik voor biggen en de andere helft voor vleesvarkens. We hebben er ook een stukje ruimte voor voormesten tot 45 kg”, legt Dekker de situatie uit. “Maar we kunnen de stal ook helemaal gebruiken voor biggen, net wat goed uitkomt.”

De terugkoop van het thuisbedrijf in Almelo biedt richting de toekomst de nodige mogelijkheden. Er is een toezegging dat de familie Dekker ruimte krijgt om het verder te ontwikkelen. “De plek is ook ideaal, zou je een locatie zoeken in Almelo, dan kwam je hier terecht. Er is geen burgerwoning in de buurt.” Hoewel het familiebedrijf (waarin ook zoons Gerben en Arjan actief zijn) nu veel meer mogelijkheden heeft dan voorheen, kijkt Henk Dekker tóch met gemengde gevoelens terug op de afgelopen periode. “We zijn natuurlijk blij met het resultaat, maar het heeft ook heel veel zorgen en onzekerheid opgeleverd. Het bedrijf in Almelo heeft bovendien 15 jaar stilgestaan.”

Toekomstbestendig
Sinds 2017 werkt Dekker samen met VanWestreenen en dat tot volle tevredenheid. “Eerder deden we zaken met een eenmanszaak, nu met een bedrijf dat meer kennis en specialismen in huis heeft. Ze horen en zien meer en je kunt beter met ze sparren. Ze hebben ook de bouwbegeleiding gedaan en dan merk je de goede wisselwerking. Je bedenkt en ontwerpt zelf de stal, zij maken de tekeningen en vervolgens ga je samen sparren.” VanWestreenen begeleidde overigens ‘het hele plaatje’, vertelt adviseur Barry Wopereis. “Dekker Agron is een mooi voorbeeld van een familiebedrijf waar vader en zoons hard werken aan de toekomst. Met twee locaties, de deels gesloten status en het zelf malen en mengen van voer, is hun toekomstbestendigheid alleen maar toegenomen.”

Foto's

Logo VanWestreenen