GMT Equipment uit Vragender betrekt nieuw bedrijfspand

GMT Equipment (voorheen Gierkink Machine Techniek), gevestigd in Vragender (Gld), staat wereldwijd bekend om een eigen ontworpen velkop: een geelzwarte houtgrijper met  zaagfunctie, met een hydraulische aansturing en een kantelbaar frame. Eigenaar Michel Gierkink kwam op een ongebruikelijk moment tot zijn succesvolle uitvinding. „Het was vier uur ’s nachts en ineens zat ik rechtop in bed met dit idee.”

Op het grote bord op het nieuwe bedrijfspand aan de Kapelweg in Vragender komen in het logo de GMT-kleuren geel en zwart duidelijk naar voren. De ruime werkplaats is aan de wegzijde gebouwd, het kantoor aan de achterkant, met uitzicht op een grote vijver. „We zitten niet op een zichtlocatie. Dus we hebben ervoor gekozen om het laden en lossen aan de wegzijde te doen en het kantoor op de noordzijde te bouwen. Wel wilden we een professionele uitstraling. En aan de achterkant een moderne look met de gele luifels”, licht Michel toe.

GMT-belevingsruimte
Niet alleen aan de buitenkant zijn de GMT-kleuren zichtbaar. Ook binnenin het gebouw zijn op prachtige foto’s aan de wand de GMT-grijpzagen prominent te zien en komen de twee kleuren terug. Naast kantoorruimten, waar zes van de twaalf personeelsleden werkzaam zijn, is hier een ‘GMT belevingsruimte’ ingericht. De nieuwste ontwikkelingen van het bedrijf zijn hier te zien, maar ook het allereerste prototype van de Gierkink grijperzaag is te bekijken. Boven is een ruime trainings- en congreszaal gebouwd, die op een stijlvolle en moderne wijze is ingericht en aangekleed. Deze ruimte is er onder meer voor bedoeld om nieuwe dealers cursussen aan te bieden, met het doel dat de GMT-producten op een professionele wijze geïntroduceerd worden op de verkooplocaties over de hele wereld.

Wereldwijde distributie
Michel weet nog goed hoe hij in 2009 het revolutionaire nieuwe velkop-systeem bedacht. „Het was tijdens de financiële crisis. We richtten ons tot die tijd met name op onderhoud en verkoop van bosbouwmachines. Door de crisis was er weinig werk. Dit gaf me de tijd om eens goed na te denken over wat écht wensen van de klant zijn. Door de crisis werd ik uit een bepaalde sleur gehaald en in mijn geval zag ik nieuwe kansen. Midden in de nacht had ik ineens een ingeving en vrij snel was het eerste prototype er. Door mijn jarenlange werkervaring in deze sector heb ik deze opgedane kennis kunnen combineren tot dit idee. Eigenlijk zat het altijd al in mijn hoofd: een grijper met zaag en dan volledig hydraulisch.” Een jaar later was de GMT035 velkop op de markt geïntroduceerd. De velkop functioneert op de originele hydrauliekslangen waarmee een normale houtgrijper bediend wordt. „We kregen er patent op en met die basis ontwikkelen we steeds meer door”, aldus Michel.

In 2020 werd het gepatenteerde TTC-systeem (Total Tree Control System) geïntroduceerd. Hiermee is het mogelijk om boomdelen na het afzagen in gefixeerde positie af te voeren. Het boomdeel kiept dus niet af na het afzagen. GMT Equipment specialiseerde zich na 2010 op de productie en wereldwijde distributie van de geelzwarte velkoppen. „Ik had de velkop in eerste instantie bedacht voor de bosbouw en landschapsonderhoud”, vertelt Michel. „Maar de kop wordt nu voornamelijk ingezet in stedelijk gebied, waar geen ruimte is om een boom te laten vallen. Een boom moet dan in stukken naar beneden worden gehaald. Gelukkig wordt veel waarde gehecht aan openbaar groen. Maar een boom blijft een plant. Dus wanneer deze te groot wordt of een gevaar vormt, moet hij worden teruggesnoeid of worden weggehaald. Gelukkig worden er daarna wel weer nieuwe bomen aangeplant.”

25-jarig jubileum
Naast de velkoppen maakt GMT ook snelwissels voor het eenvoudig wisselen van een uitrustingsstuk aan kranen. En verlengarmen voor het juiste gebruik van de velkop. Al deze producten en de toepassingsmogelijkheden waren te zien tijdens het jubileumweekend in juli. Omdat GMT 25 jaar bestaat, werd een dealer- en klantendag en een open dag voor geïnteresseerden gehouden. „Het waren mooie en goed bezochte dagen, waar we positief op terugkijken. Het was een mooi moment om ons bedrijf en de nieuwe hal te laten zien”, blikt Michel terug.

Kennis en vertrouwen inkopen
Op de plek van de nieuwe hal met kantoren en werkplaats stond voorheen een opslagloods van het naastgelegen bouwbedrijf. In januari van dit jaar is de nieuwbouw in gebruik genomen. Een jaar eerder werd de voormalige loods gesloopt en in februari kwam de fundering er in. „De bouw startte een half jaar later dan gepland, vanwege de leverbaarheid van met name de dakplaten”, vertelt Michel. „Het naastgelegen bouwbedrijf Gierkink Bouw van mijn neef, bouwde het nieuwe pand. We hebben bewust gekozen voor bedrijven uit de nabije omgeving zoals Eefting-Rensing Staalbouw, WSI en VanWestreenen uit Lichtenvoorde.. Onze ervaring is dat daardoor iedereen nog meer meedenkt en meer betrokken is. Je koopt kennis en vertrouwen in, en dat komt uiteindelijk de kwaliteit ten goede. Dat is ook onze ervaring met VanWestreenen. Ze hebben met hun kennis en expertise uitstekend geholpen om de nieuwe hal naar onze wensen te kunnen bouwen.”

Aardwarmte
Trots is Michel op de ruimte en het overzicht van het nieuwe pand. „Het doel is dat het gebouw gaat werken voor ons merk. En het ons ook helpt om nieuw personeel aan te trekken. We willen bezoekers een goed gevoel over ons gele stukje ijzer mee geven.” Het pand wordt verwarmd met aardwarmte. Hiervoor zijn twintig bronnen rondom het pand in de grond geboord. Het gebouw is tevens uitgerust met een warmteterugwinning-installatie voor het verversen van de lucht. De oppervlakte van de werkplaats is zes keer zo groot als voorheen. „De werkplaats heeft geluiddempende panelen. En door het hele pand is een brandmuur gebouwd. We werken met een gesloten magazijn, alles gaat met een werkopdracht. Hierdoor liggen nergens losse schroeven en onderdelen meer, en dat werkt prettig.” De zes medewerkers in de werkplaats lassen de aanbouwdelen en assembleren de velkoppen. Bedrijven in de buurt maken de onderdelen voor de velkoppen.

De GMT velkop
Het unieke van de velkoppen van GMT, verkrijgbaar in twee modellen, is dat met één machine de bomen gesnoeid, verwijderd én afgevoerd kunnen worden. De velkoppen kunnen op allerlei machines gemonteerd worden tot wel dertig meter hoogte: op vrachtwagens, graafmachines, verreikers, trekkers en skidders. De boomdelen gaan rechtstreeks vanuit de boom de container in of worden ter plaatse versnipperd. „De tijdsbesparing is enorm”, aldus Michel Gierkink. „Normaal gesproken heb je een hoogwerker nodig of mensen die in de bomen klimmen. De gezaagde takken vallen dan op de grond of worden met touwen rustig naar beneden geleid, waarna ze moeten worden op geladen of ter plaatse worden versnipperd. Het is arbeidsintensief, zwaar en gevaarlijk werk. Gemiddeld kan een boom met een GMT velkop in een kwartier geveld zijn, terwijl dat op andere manieren zomaar drie tot vier uur kan zijn. Door gebruik te maken van onze velkop, blijft de overlast voor passanten en aanwonenden beperkt. Geluidsoverlast is er nauwelijks, mensen hebben het niet eens door. Ook dat is positief, want een boom verwijderen is niet heel populair. We hechten aan bomen, een boom geeft schaduw en woongenot. Maar gemiddeld wordt een boom niet ouder dan 35 jaar. Bomen verwijderen en aanplanten is een dynamisch proces.”

Foto's

Logo VanWestreenen