Innovatieboerderij Klein Hierden Kootwijkerbroek plaatst micro-windturbine

“We proberen als kalverbedrijf ‘energie nul’ te worden en van het gas af te gaan”, vertelt Joop Bettink van innovatieboerderij Klein Hierden in Kootwijkerbroek, welke gerund wordt door familie De Bruyn. “De overheid gaat steeds meer belastingen heffen via de energierekening, de transportkosten nemen toe. Daarom moet je je verbruik vóór de meter regelen en proberen op verbruik nul te komen. Wij doen dit met zonnepanelen en een nieuwe micro-windturbine.” De plaatsing van de 13 meter hoge windmolen ging gepaard met de nodige procedures, die door VanWestreenen zijn begeleid. “Maar ze doen meer dan alleen de vergunningen, ze denken ook met je mee over vragen als: hoe pas je een turbine in het landschap in?”

Joop Bettink is een pionier, een ondernemer die niet denkt in problemen maar in innovaties. Zo heeft hij een mestbandsysteem ontwikkeld waarmee het ammoniakprobleem sterk gereduceerd wordt. “Ik stond in de gang van de kalverstal en dacht: die mest moet weg onder de kalveren. Pluimveebedrijven gebruiken daarvoor transportbanden, waarom kan dat niet in de kalversector?” Inmiddels is zijn systeem getest door de Wageningen Universiteit met als uitkomst een 70% reductie van ammoniak. “Met minder ammoniak mag je meer kalveren houden, dus dat biedt weer kansen om uit te breiden.”

Bettink is ook eigenaar van BestWatt dat een uniek concept voor agrarische- en mkb-bedrijven biedt. De formule voorziet in een totaaloplossing voor zonne-energie, windenergie én energieopslag. Agrariërs leveren zo niet alleen een bijdrage aan een schoner milieu, ze gaan ook onafhankelijker van energieleveranciers opereren. Als de zon volop schijnt is er meestal weinig wind, op sombere dagen waait het juist wat meer en wekt de windturbine stroom op. Dankzij de opslag heeft men eigen energie voorhanden op de momenten dat het nodig is. “Zo benutten we de krachten van de natuur. Bovendien vind ik dat we allemaal een verplichting hebben om iets te doen aan verduurzaming.”

In de ankers
Wie trouwens denkt dat in tijden van energietransitie gemeenten plannen zoals van Bettink met gejuich begroeten heeft het mis. “In tijden van verkiezingen worden er nogal eens mooie beloften gedaan en lovende woorden gebruikt over dit soort initiatieven”, weet VanWestreenen-adviseur Theo van den Brink. “Tot je concreet een windturbine wilt plaatsen, dan gaat men bij gemeenten in de ankers en loop je overal tegenaan. Slagschaduw, ecologie, geluid, alles wordt getoetst.” Maar uiteindelijk lukt het wel, zoals innovatieboerderij Klein Hierden bewijst. Bettink: “VanWestreenen is een uitermate deskundig bedrijf. Je hebt veel adviseurs die adviseren om uren te schrijven. Dat gevoel krijg ik bij hen nooit, ze halen alles uit de kast om het voor jou goed te regelen.”

 

Foto's

Logo VanWestreenen