Karakteristieke woonboerderij, familie Bronkhorst te Lunteren

Wie niet beter weet, denkt dat deze woonboerderij al generaties lang op het perceel aan de Hessenweg te Lunteren staat. De Hessenweg, ooit een belangrijke handelsroute, ligt in het buitengebied tussen Lunteren en Barneveld. De woning is omringd door fruitbomen en groene bloemborders en voor de woning staan leilindes die de zon tijdens warme zomerdagen moet buitenhouden.

Door de oude bakstenen en gestucte plint heeft de woning niet alleen de uitstraling, maar ook het karakter van een oude boerderij. Ook de luiken, welke overigens echt functioneren als luiken, en de kenmerkende ankers in de voorgevel versterken dit karakter. De lage goot herinnert ons er aan dat we ooit gemiddeld kleiner waren van postuur en de openstaande deeldeuren maken het verschil tussen het voor- en achterhuis.

De woonboerderij is voor de helft voorzien van een rieten kap en voor de helft gedekt met oude, holle pannen. Het dakkapel op de zijgevel van de woning biedt op de eerste verdieping de nodige ruimte en wordt als het ware uit het riet getild.

Het strakke, hoogglans schilderwerk, de ouderwetse details zoals de gietijzeren stalramen, doen je wanen je in de sfeer van vroegere jaren. Van binnen is de woning echter van alle gemakken voorzien en voldoet deze aan de regels en eisen van tegenwoordig. Ook het bijgebouw past goed bij de woning en is in stijl gebouwd. De houten gevelbekleding en robuuste houten kolommen zijn gecombineerd met verfijnde details.

Historische architectuur met alle gemakken van deze tijd; het beste van deze twee in één huis. Precies zoals de bewoners het zich van tevoren wensten.

Foto's

Logo VanWestreenen