Maatschap Waenink in Lievelde met nieuwe stal toekomstklaar

Een luxeprobleem, dat hadden Sander en Liesbeth Waenink nadat de liefde ze bij elkaar bracht. Liesbeth kon het melkveebedrijf van haar ouders in Winterswijk overnemen, Sander dat van zijn ouders in Lievelde. “Omdat haar ouders wat meer op leeftijd waren, zijn we daar in maatschap gegaan. We werkten daarnaast buitenshuis en zijn doorgegroeid naar 100 koeien. Na een aantal jaren hebben we dit bedrijf overgenomen, maar ook mijn ouders wilden rond hun 65e stoppen”, vertelt Sander Waenink. “Toen zijn we met de geleerden bij elkaar gaan zitten om te kijken wat verstandig was.”

Die afweging leidde tot het samenvoegen van beide bedrijven in Lievelde. “Daar hebben we alle grond in eigendom en direct rond de boerderij liggen. Wij hebben weidegang hoog in het vaandel. Bovendien stond de boerderij in Winterswijk dicht bij een dorpje”, aldus Sander Waenink. Een broer van zijn vrouw Liesbeth heeft de boerderij in Winterswijk overgenomen. “Die blijft zo mooi in de familie.” De grond is nog in handen van Sander en Liesbeth, wat praktisch is met het oog op mestrechten. “Het is 15 kilometer verderop, dus dat is nog te doen.”

Sander en Liesbeth zitten nu in Lievelde in een maatschap met vader en moeder Waenink. Om dit bedrijf toekomstklaar te maken, is recent een nieuwe stal gebouwd. “Hier is ruimte voor 180 koeien”, vertelt Sander, “die we melken met drie robots. We hebben er twee meegenomen uit Winterswijk en een derde bijgekocht.” De keuze voor melkrobots is niet zomaar genomen. “We hebben een jong gezin met drie zonen. Met melkrobots kun je je tijd flexibel indelen. Zo hou je meer ruimte over voor het gezin en het sociale leven.”

Volgende generatie
Hoewel de vergunning in Lievelde op weinig bezwaren mocht rekenen – het bedrijf van Waenink is niet intensief – schakelde men toch VanWestreenen in. “Het verkrijgen van de vergunning verliep voorspoedig, maar als boer wil je natuurlijk altijd sneller dan de ambtenarij. Gelukkig was Barry Wopereis geduldiger dan wij.” “Eigenlijk is het een heel mooi verhaal”, vindt Barry Wopereis. “Man en vrouw komen beiden van een melkveehouderij en zoeken naar wegen om de twee bedrijven met het oog op de toekomst samen te voegen. Dat ze in Winterswijk stoppen is, gezien de gronddruk en de nabijgelegen bebouwing, heel verstandig. Het is altijd mooi als familiebedrijven goed worden overgedragen op een volgende generatie.”

Foto's

Logo VanWestreenen