Maikel en Anne bouwden een nieuwe woning op hun erf

Maikel van Roemburg en zijn vriendin Anne van Maanen wilden in Putten (Gld) op de plek waar een schuur stond, graag een ruime woning bouwen met een landelijke en moderne uitstraling. Dat lukte, met hulp van VanWestreenen. „De eerste bouwtekening sprak ons meteen aan.”

De woning met rieten dak, gebinten en zwarte houten gevelbekleding oogt robuust, landelijk en modern tegelijk. Er kwam geen spijker aan te pas bij het imposante gebintwerk.
In de achterliggende diepe tuin staan diverse Californische notenbomen, waaraan de eerste noten zichtbaar zijn. Iets verderop prijkt een ruime natuurvijver. Het water is
kraakhelder, de beplanting is onlangs aangelegd. Achter het maïsperceel is in de verte het Puttense bosgebied Gerven te zien. „Voorheen was dit stuk grond landbouwgrond. Maar door
het bij onze woning te betrekken, hebben we een prachtige achtertuin die daar goed bij aansluit. Het is een schitterende plek geworden zo. Je hoort vaak dat je in twee keer je woning volledig naar wens bouwt, maar bij ons is het in één keer gelukt.”

Droomhuis
Maikel en Anne wonen sinds de kerstdagen van 2022 in hun nieuwe woning. De bouw nam ruim anderhalf jaar in beslag. De aannemer verzorgde de casco-bouw. Veel afbouwwerkzaamheden deden ze zelf. Aan de hand van voorbeelden en eigen inspiratie ontwierp Stefan Koudijs voor en samen met hen de woning. „Mijn vriendin is erg handig en samen vinden we het leuk om met onze eigen ideeën en plannen aan de slag te gaan. Dat heeft uitgepakt tot dit droomhuis, waar we alles naar onze wensen hebben kunnen bedenken en uitvoeren.
Het is iedere dag genieten, dit huis voelt écht eigen.”

Toch nieuw bouwen
In eerste instantie was het plan om de voormalige woning op het erf te renoveren. Maar Maikel is blij dat het toch mogelijk bleek om nieuw te bouwen. „De inhoud van deze woning is bijna 200 kuub groter dan volgens het bestemmingsplan kon worden toegestaan. Door extra landschapselementen op eigen grond aan te leggen, kon de inhoud van de woning naar de gewenste omvang worden vergund. Aan de hand van een door VanWestreenen ontworpen landschapsplan zijn we tot dit resultaat gekomen.” Maikel blikt tevreden terug op dat proces. „Dankzij Van-
Westreenen konden onze wensen snel worden opgepakt en werd er ook echt doorgepakt. We kregen snel antwoorden en de contacten over en weer waren prettig.”

Toegevoegde waarde
Maikel en Anne vinden de ruime woning en tuin goed passen in de omgeving. „Het heeft toegevoegde waarde voor het gebied. Onze woning is gasloos en heeft een hoge isolatiewaarde.
Daar hebben we zorgvuldig over nagedacht, want dat vinden we belangrijk.” In de woning is gekozen voor veel natuurlijke materialen, een ruime open keuken met een plafond tot aan de nok. Een pronkstuk is de leemkachel. Geïnspireerd op Oostenrijk, waar dit type houtkachel veel voorkomt, lieten ze een eigen ontworpen leemkachel bouwen. „We hebben een elektrische warmtepomp. En met het bufferwater houden we de leidingen in de muren om de leemkachel warm. De warmte blijft op deze manier heel goed in huis, het werkt perfect.”

Nieuwe hal
De volgende stap is om naast de woning een nieuwe hal voor zijn bedrijf Van Roemburg Ei en Zuivel te bouwen. Dit familiebedrijf, dat zuivel en eieren levert aan de banketbakkerij,
patisserie en groothandel, is nu tijdelijk op het industrieterrein in Nijkerk gehuisvest. Maar de plannen zijn om de ‘oude’ hal, die enkele tientallen meters naast de woning staat, te vervangen door volledige nieuwbouw. Maikel licht toe: „Ook dit gebouw willen we graag bouwen met een mooie moderne uitstraling die past bij de woning. Doordat we sloopmeters uit de regio konden kopen, mochten we ook dit gebouw groter bouwen dan aanvankelijk kon worden toegestaan.” Afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouw en bedrijfsmatig, pakken ze dit komend jaar op. „Maar eerst maken we de tuin verder af”, aldus Maikel. Het houthok met rieten dak is in aanbouw. „Zo kunnen we de leemkachel de komende winter weer optimaal gebruiken.”

Foto's

Logo VanWestreenen