Nieuwbouw innovatiecentrum De Mekkerhof in Holten

De geitenhouderij in Nederland heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Wie naar de Landbouwtelling kijkt ziet groeicijfers van 6 tot zelfs 12% per jaar. “Je ziet het nu echter afvlakken. De vraag van consumenten groeit, maar vanuit de overheid is er een rem gezet op de ontwikkeling van nieuwe bedrijven”, vertelt Erik Reefhuis van het recent geopende innovatiecentrum De Mekkerhof in Holten. VanWestreenen was vanaf het prille begin betrokken bij dit unieke initiatief, dat vanuit een passie voor geiten is ontstaan. “Geiten houden is houden van geiten.”

Een toename in vijf jaar van 45 procent deed de melkgeitenpopulatie stijgen tot 597.000 in 2018. De groei vroeg nadrukkelijk om meer kennis en ruimte voor onderzoek naar alle facetten van dit vee. Diervoederproducent Gelre IJsselstreek uit Azewijn – kortweg GIJS genoemd – nam het voortouw. Directeur Erik Reefhuis van GIJS: “We wilden een omgeving scheppen waar je innovaties kunt uittesten op lammetjes, geiten en de houdingssystemen zelf. Daarom is het innovatiecentrum bedacht. We willen de geitensector ook bekender maken bij buitenstaanders. Veel mensen hebben er een mening over, maar zijn nog nooit op een bedrijf met geiten geweest. Dat kan hier, we zijn in feite 24/7 bereikbaar. Sinds de opening in juni hebben we al duizenden gasten ontvangen. Mensen op de fiets, maar ook veel groepen.” Omdat in Azewijn de bouwmogelijkheden beperkt bleken, week GIJS uit naar Holten.

Afstudeeropdracht
De Mekkerhof is Europa’s eerste geiteninnovatiecentrum. Er is ruimte voor 1000 melkgeiten die gehouden worden op stro. Lammetjes worden grootgebracht met duurzaam voorverwarmde kunstmelk en verkassen na drie maanden naar de opfokstal. De stal voor de melkgeiten heeft een traditionele rapid exit-melkstal en mechanische ventilatie voor klimaatcontrole. Dierenwelzijn vormt een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Een warmtepomp zorgt voor energiebesparing. Reefhuis: “De sector wordt professioneler, met het innovatiecentrum willen we de verdere ontwikkeling stimuleren. Ook door bijvoorbeeld studenten van Wageningen University een afstudeeropdracht te bieden en zo goede mensen te behouden voor de sector.”

Uniek
Dat VanWestreenen de bouw van het project zou begeleiden was geen moeilijke beslissing. “We werken al heel lang tot volle tevredenheid met hen samen en bevelen ze aan bij klanten”, vertelt Reefhuis kort en krachtig. Adviseur Roel ten Pas van VanWestreenen was blij dat hij het project mocht begeleiden. “Dit zijn de krenten uit de pap, het is bepaald geen standaard project. Wat mij betreft een uniek initiatief.”

Foto's

Logo VanWestreenen