Nieuwbouw pluimveestal Wim ten Ham, Meikade Ede

Ruim voordat het batterijverbod per 2012 in zou gaan, startte Wim ten Ham de planvorming voor zijn bedrijfsontwikkeling. Dat bleek een goede keuze, die hem uiteindelijk een financiële meevaller én een stuk meer arbeidsvreugde opleverde. Overwegingen rondom onder meer arbeidsintensiteit en dierenwelzijn leidden tot de keuze voor koloniehuisvesting in 2 x 4 lagen, gescheiden door een tussenvloer.

Om deze oplossing ook daadwerkelijk te kunnen realiseren moesten er met de gemeente nog wel verschillende ‘hobbeltjes’ genomen worden. ‘Het grote voordeel is geweest dat ik op tijd mijn spullen bij VanWestreenen had neergelegd. In oktober 2011 waren de benodigde vergunningen nog niet afgegeven. Maar omdat ik aan kon tonen dat ik de procedure op tijd gestart was, lag de verwijtbaarheid bij de gemeente. We werden aangeduid als knelgeval en er kwam een gedoogconstructie voor zes maanden. Daardoor konden we de opbrengst van de hennen die er nog zaten behouden. Er was toen ook nog een gunstige eierprijs, dus dat gaf mij een financiële basis voor de periode van bouw waarin we geen dieren konden houden’, vertelt Wim ten Ham.

Stofhappen
‘Toegenomen regelgeving legt een forse claim op je bedrijfsvoering. Iedereen is verplicht te investeren, maar dat wordt niet gewaardeerd in de prijsontwikkeling van de eieren. Aan de andere kant is het verschil met de oude stal wel gigantisch. De dieren hebben een fijner leven doordat ze meer ruimte hebben en niet meer in de mest hoeven te lopen. En voor ons werkt het ook stukken plezieriger, alleen al doordat we niet meer in het stof lopen te happen.’

Stalventilatie
De bouw van de nieuwe stal verzorgde Ten Ham in eigen beheer omdat hij ook eigenaar is van een plaat- en constructiebedrijf. Op het bestaande grondoppervlak is een deel van de oude constructie vervangen en werd het geheel verhoogd door toepassing van een mansardedak. Boven een laag metselwerk van 1.20 meter is de stal buitenom helemaal voorzien van potdeksel profielplaat. De stalventilatie wordt bevorderd door de geperforeerde onderzijde van de luifel. Daarnaast ontstaat lengteventilatie in de koker die op het uiteinde van de stal is geplaatst, met als gevolg een hogere uitstroomsnelheid op 10 meter hoogte. Deze maatregelen droegen bij aan het behalen van het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij.

Foto's

Logo VanWestreenen