Nieuwbouw waar je energie van krijgt
Het Barneveldse windmolenbedrijf Rengineers opende eind vorig jaar een nieuwe werkplaats en duurzaamheidshal in Barneveld. In het complex zijn de verschillende onderdelen van het bedrijf, van assemblage tot service en van montage tot onderhoud, bij elkaar gebracht.
Het grote gebouw aan de Amerikalaan, op bedrijventerrein Harselaar Centraal in Barneveld, springt direct in het oog. De imposante voorgevel met veel glaswerk en uitgebouwde gevelfragmenten met bovenaan het frisse logo vallen op. Niet alleen de uitstraling was belangrijk, de locatie van het nieuwe pand was dat misschien nog wel meer. Maar ook de strategische locatie heeft grote voordelen, want het nieuwe pand is gemakkelijk en goed te bereiken voor zwaar transport vanaf de snelweg.
Theo van den Brink, projectleider bij VanWestreenen, en Joop Bettink, oprichter van Rengineers, kennen elkaar uit hun jeugd. Toen Joop in de beginjaren begon met de verkoop van kleinere windmolens op boerenbedrijven, betrok hij VanWestreenen erbij om de trajecten omtrent vergunningen uit te zoeken. „Dat ging niet altijd eenvoudig, want 15 jaar geleden hadden niet alle gemeenten al beleid ontwikkeld over kleine windmolens”, blikt Theo terug.
Nieuwe naam, nieuwe locatie
Tot vorig jaar was Joops bedrijf onder de naam Bettink Service Team gevestigd aan de Energieweg in Barneveld. BestWatt, dat zich richt op kleine windmolens, bestaat nu zo’n vijf jaar. De behoefte ontstond om op een nieuwe plek de verschillende disciplines onder één dak samen te brengen. De naam Rengineers werd geboren, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl werden ontwikkeld en tegelijkertijd werden de plannen voor nieuwbouw door Theo van den Brink en Stefan Koudijs uitgewerkt.
Bouwen op deze plek bracht namelijk wel milieueisen met zich mee. „Alle activiteiten die op dit terrein zouden plaatsvinden, vallen onder de milieucategorie 2 tot en met 3.2. De bedrijfsactiviteiten van Rengineers passen binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan”, aldus Theo. Ook was een beeldkwaliteitsplan vereist. Dit houdt in dat er extra aandacht moet zijn voor de vormgeving en het materiaalgebruik van het pand. Theo: „Binnen het project Harselaar-Centraal zijn aan de Baron van Nagellstraat en de Harselaarseweg bedrijfspanden met een representatieve uitstraling gewenst. Zorgvuldig vormgegeven, met enige mate van transparantie in alle gevels, voorzien van hoogwaardige gevelmaterialen en een logo dat onderdeel is van het totaalontwerp moet zorgvuldig opgenomen worden in de gevel.”
Geen storende lichtinval
Vervolgens was het ook een uitdaging om het transport met rotorbladen eenvoudig de snelweg te laten bereiken en andersom. Daar kwam een uitgebreid onderzoek met rijcurves en verkeerssimulaties aan te pas, compleet met verkeerslichten en andere objecten. „We kozen er uiteindelijk voor om de constructie- en opslaghal op het zuiden te bouwen en het kantoorgedeelte op het noorden. Groot voordeel daarvan is dat de controlekamer op het noorden ligt.
In deze ruimte is op een metersgroot dashboard onder andere het functioneren van de windmolens te zien. Ook worden de weersverwachting gecheckt en data geanalyseerd en kunnen via gps de monteurs in de servicebussen efficiënt worden ingezet. Doordat deze ruimte op het noorden ligt, is van storende lichtinval dus geen sprake.” Stefan en Theo zijn meer dan tevreden over het totaalplaatje van de nieuwbouw op deze situatie. „Er is een scheiding tussen de werkvloer en kantoor, maar alles vormt wel een mooi geheel. De uitstraling van het pand is mooi, de materialen zijn goed gekozen. Er is aandacht voor functionaliteit, veiligheid en esthetiek.” Voor de benodigde vergunningen van kleine windturbines verzorgt Theo voor Rengineers alle benodigde vergunningen. „Rengineers heeft zelf een vergunningencoördinator in dienst die alle voorwerk met gemeenten regelt. Daarna komen de aanvragen bij mij terecht.”
Over Rengineers
Bettink Service Team begon 25 jaar geleden met het onderhoud van windmolens tot 80 kW. Dit groeide uit tot onderhoud, service en reparatie van molens van 80 kW tot grote windturbineparken. Vier jaar geleden is er met BestWatt begonnen met de bouw van kleine turbines van 10 tot 80 kW (van assemblage, tot vergunning, tot realisatie). Alle nieuw gebouwde molens worden door Rengineers weer onderhouden en daarmee begint het onderhoud weer bij de kleine molens. Naast de kleine windturbines levert en installeert BestWatt/Rengineers ook zonnepanelen en opslagsystemen met accu’s. Daarnaast experimenteert het bedrijf met waterstof-opslagsystemen.
Medewerker Lennard de Kruijf, projectleiding BestWatt: ‘De veelzijdigheid van windmolens is boeiend’
„Wat begon met kleine windturbines tot 80kW groeide uit tot een bedrijf met grote windturbineparken, zonnepanelen en accu- en waterstofopslagsystemen. Deze opslagsystemen testen we nu uit, we willen weten hoe het werkt zodat we onze kennis verbreden. Met in totaal zo’n zestig mensen werken we op locaties voor plaatsingen, onderhoud en storingen en hier in de nieuwe hal vindt de assemblage en montage plaats. We ontzorgen de klant van a tot z; de vergunningen, de bouw, het monteren van windturbines en het onderhoud: we hebben nu alles onder één dak. Er komt best wat kijken bij het plaatsen van een windmolen. Gemiddeld duurt een vergunningstraject een half jaar. We kopen groot in en hebben altijd voorraad, zodat we snel kunnen schakelen. Het is een mooie branche, zelfvoorzienend willen zijn staat steeds meer in de belangstelling. De veelzijdigheid aan deze windmolens vind ik boeiend. De mechaniek, de techniek, het is mooi om daar dagelijks mee bezig te zijn.”
Medewerker Eric Koetsier, coördinator vergunningen: ‘Vergunningentraject soepel laten verlopen’
„Als coördinator vergunningen houd ik mij bezig met het hele voortraject omtrent de vergunningaanvraag bij kleine windturbines. Ik heb contact met gemeenten, want de regelgeving omtrent windmolens verschilt behoorlijk. Voor de vergunningaanvraag is het belangrijk om goed te bekijken wat de gemeente toestaat. Dat gaat onder andere over ashoogte, wieklengte en landelijke inpassing. Na mij houdt Theo van den Brink van VanWestreenen zich met de verdere vergunningaanvraag bezig. De uitdaging om het vergunningentraject voor de aanvrager zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen, vind ik een mooie uitdaging. Op het moment is de energiemarkt volop in beweging. Door de stijgende prijzen neemt de vraag naar windmolens sterk toe. Het mooie is dat we bij Rengineers alles in eigen hand hebben: de verkoop van de windmolen, het regelen van de vergunningen en het plaatsen.”