Nieuwe kalverenstal, Mts. Koudijs, Mijlerweg, Lunteren

Vader Harry en zoon Everhard vormen de maatschap van familiebedrijf Koudijs. De boerderij grenst aan de Overwoudse beek in het buitengebied van Lunteren in de gemeente Lunteren.

Toen Everhard Koudijs in 2006 toetrad tot de maatschap, is het bedrijf omgeschakeld van witvlees- naar rosékalveren. Dat betekende tegelijkertijd een uitbreiding. Voor de uitbreiding mocht men 800 vleeskalveren houden. In totaal is er nu met de nieuwe stal ruimte voor 1.460 dieren. De nieuwe stal betreft een afmeststal, zodat de zelf opgestarte kalveren ook afgemest kunnen worden op het bedrijf.

Innovaties
Harry Koudijs: “Er waren verschillende vergunningen nodig om een nieuwe stal te kunnen neerzetten. VanWestreenen adviseurs heeft ons daarbij goed geholpen.” De nieuwbouw werd aangegrepen voor verschillende innovaties, zoals de integratie van een volautomatisch klimaatsysteem dat het stalklimaat en de luchtkwaliteit controleert en regelt.

Maatwerk
Sjaak van Schaik van VanWestreenen Adviseurs: “Vanwege de specifieke vorm van het bouwvlak, hebben we hier letterlijk maatwerk geleverd. Het bouwvlak uit het bestemmingsplan paste niet meer bij de plannen van Koudijs. We hebben van ongebruikt bouwvlak als het ware overal hoekjes ‘weggeknipt’ totdat er voldoende ruimte ontstond om uit te kunnen breiden.” Overigens werd de bouwtekening gemaakt door zoon Stefan Koudijs, die inmiddels ook werkzaam is bij VanWestreenen. Van begin tot eind heeft het hele traject wel even geduurd. Koudijs: “We waren een aantal jaren geleden al met de omgevingsvergunning aan de slag gegaan maar toen is de bouw van een nieuwe stal niet doorgegaan.” Nu zijn we een paar jaren verder en is het er toch van gekomen. Eind april 2017 werd met medewerking van voerleverancier Gebr. Fuite en Van Beek kalverenstalinrichting, samen met de deelnemende bedrijven een open dag georganiseerd en de nieuwe stal draait nu volop. “Intussen is de tweede ronde kalveren geweest en zit de derde ronde er al in.”

Foto's

Logo VanWestreenen