Nieuwe pluimveestal fam. Visscher, Hessenweg Dalfsen

“Het is fijn als iemand voor je in de bres springt”

Nieuwe pluimveestal fam. Visscher, Hessenweg Dalfsen

Een grote brand verwoestte in 2014 de middelste van vijf stallen. “Dat is echt heel heftig om mee te maken”, vertelt Erwin Visscher. Hij heeft een pluimveebedrijf met legkippen.

“Het was de centrale stal, waar alles in en uit gaat: de aanvoer van eieren uit de naastgelegen stallen naar de inpandige inpaklijn. En de stroomvoorziening zat in die stal. Door de brand waren alle stroomkabels naar de andere stallen ook verbrand. We zaten na de brand als het ware met twee halve bedrijven – links en rechts van de verbande stal – die beide niet volledig konden functioneren. We moesten alles dubbel doen.”

Lichterlaaie

Visscher beschrijft hoe de brand hun compleet overviel. “Ik was net een zakelijk gesprek aan het afronden toen er alarm kwam. Ik ging meteen naar buiten; de stallen staan vijftien meter achter ons huis. Er was toen nog niets te zien. Ik liep de voorruimte in, waar we een werkplaatsje hebben met een kantine en de ontsmettingssluis. Het viel me op dat het stil was, omdat de waterpomp niet meer liep. In de groepenkast bleek de aardlekschakelaar eruit te liggen. Ik stelde de aardlek weer in werking, alles liep weer normaal. Maar een moment later stond de nok al in lichterlaaie. Het was in een paar minuten gebeurd. Je weet niet wat je overkomt!”

Mallemolen

Helaas is de oorzaak van de brand nooit gevonden. Daarna breekt een periode aan waarin je wordt geleefd, aldus Visscher. “Je komt in een mallemolen terecht waar je geen weet van hebt. Je hoopt dat je goed verzekerd bent maar het is allemaal niet vanzelfsprekend. Intussen wil je ook gewoon dat je bedrijf weer gaat draaien. Maar bij herbouwen krijg je wel met nieuwe normen te maken. Ook de vergunningverlening was niet vanzelfsprekend. Wat je allemaal moet aanleveren en uitwerken tot in het kleinste detail, is als ondernemer zelf niet te doen. Dan is het fijn dat er iemand voor je in de bres springt met kennis van zaken.”

Adviseur Barry Wopereis: “VanWestreenen is sinds jaar en dag adviseur van de familie Visscher. We waren net bezig met de plannen voor een uitbreiding toen de brand kwam. Naast de enorme impact die dat heeft op de familie en het bedrijf, betekende dat even omschakelen. We hebben toen uiteraard eerst de afgebrande stal vervangen. Nu de nieuwe stal staat en recent is geopend, kunnen we de oorspronkelijke plannen nieuw leven in blazen.” Visscher: “De nieuwe stal is nog even wennen. Maar nu er kippen in zitten, kan ik zeggen dat het hoofdstuk van de brand is afgesloten.”

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd

  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraagt  Wet natuurbescherming
  • Wijzigen bestemmingsplan
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw

Foto's

Logo VanWestreenen