Nieuwe stal voor V.O.F. Drost, Barneveldseweg, Lunteren

Het verhaal van Drost begint in de jaren ’70 van de vorige eeuw als de familie Drost neerstrijkt in Lunteren om daar een melkvee- en varkenshouderij te runnen. Als zoon Henri in 2000 toetreedt tot het bedrijf, komen de geiten in beeld.

“We zijn destijds begonnen met 430 geiten. Intussen hebben de koeien plaats gemaakt en hebben we nu plaats voor ruim 1.200 geiten”, vertelt Henri Drost. Naast een geitenhouderij heeft het gemengde bedrijf van de familie Drost een varkenshouderij.

Uitbreiding
Vanwege de groei van het bedrijf, is uitbreiding noodzakelijk. “De stro-opslag voor de lammerenopfok zat vol, de werktuigenberging was krap geworden en ook onze voermengwagen was aan vervanging toe”, somt Drost op. Het besluit valt om over te stappen op volautomatisch voeren. Daarmee is maatschap Drost een van de eerste geitenhouderijen die in zee gaat met het automatisch voersysteem Lely Vector. Het betekent dat er een nieuwe voerkeuken moet komen en VanWestreenen Adviseurs wordt ingeschakeld voor het bouwtraject. Steven van Westreenen vertelt: “Om een nieuw gebouw neer te kunnen zetten, moest het bouwvlak flink gewijzigd worden. Ook was het belangrijk om goed te kijken naar de landschappelijke inpassing.” “Het was wat meer passen en meten dan gewoon een nieuwe stal erbij zetten”, vult Drost aan. “Ik vind dat het zo heel mooi is opgelost.”

Flexibel en efficiënt
Sinds mei 2016 worden de geiten op het bedrijf nu gevoerd door het Lely Vector automatisch voersysteem tot volle tevredenheid van Henri Drost: “Het geeft mij veel meer flexibiliteit in het werk. Twee keer per week vul ik op mijn eigen tijd de voerkeuken en de voermachine doet de rest. Dat scheelt mij tien uur per week.” Ook is de melkproductie aanzienlijk gestegen. “Dat komt doordat de geiten zelf ook efficiënter met het voer omgaan. Het zijn kieskeurige dieren  maar nu krijgen ze vaker op een dag vers voer.”

Foto's

Logo VanWestreenen