P. Bos Veevoeders hecht aan zelfstandigheid

De vijfde generatie staat al klaar bij mengvoerbedrijf P. Bos Veevoeders in Ederveen (Gld). Pieter (29), Dirko (27) en Jan-Willem (26) werken alle drie in het bedrijf van hun vader Robert. Met de ingebruikname van een nieuwe productielijn kan het bedrijf weer dierlijke eiwitten verwerken in hun voeders. Dat is sinds september 2021 weer officieel toegestaan in Nederland. Sinds maart 2022 zijn deze voeders weer beschikbaar.

Al sinds 1894 is het familiebedrijf P. Bos Veevoeders gevestigd op een unieke plek, midden in het dorp Ederveen. „Dat gaat prima en zonder klachten, zolang je maar in contact blijft met inwoners en rekening houdt met de omgeving”, weet Robert Bos, die de vierde generatie in het familiebedrijf is. Het bedrijf verkoopt op jaarbasis zo’n 150.000 ton voeders voor melkvee, varkens, legpluimvee, kalveren en hobbydieren. P. Bos Veevoeders vind het belangrijk om zelfstandig te blijven. ‘Samenwerking met behoud van zelfstandigheid’ is een motto dat goed bij het bedrijf past. „Op het gebied van biologische voeders hebben we een samenwerkingsverband met Arvesta, omdat biologische voeders in een aparte fabriek geproduceerd moeten worden. We werken samen, maar blijven zelfstandig werken”, vertelt Robert Bos.

Verlenging productielijn
Eind vorig jaar zijn een nieuwe productielijn en laadstraat voor dierlijke eiwitten in gebruik genomen op het bedrijf. Na twintig jaar weg te zijn geweest, mogen dierlijke eiwitten onder strenge voorwaarden weer worden toegevoegd in diervoeding. Het toevoegen van varkenseiwitten ofwel PAP (Processed Animal Proteins) was al die tijd verboden door de BSE-crisis. Dierlijke eiwitten in voeders waren de oorzaak van deze ziekte. „Het is prettig dat PAP’s weer mogen”, zegt Robert Bos. „Dierlijke eiwitten in pluimveevoerders moeten wel van varkens afkomstig zijn, en productie en transport moeten strikt gescheiden zijn. We hebben nu aan het einde van de productielijn een verlenging gemaakt, waar de dierlijke eiwitten met een extra menger toegevoegd kunnen worden. Daarna gaat het voer in de bulkwagen, in een compleet nieuwe laadstraat.” In Nederland hebben nog niet alle voerbedrijven geanticipeerd op deze nieuwe ontwikkelingen. Naast het Ederveense bedrijf zijn er nog vier bedrijven die PAP’s verwerken, weet Robert Bos.

Lagere CO2-footprint
Voordeel voor klanten is dat dierlijk eiwit beter is voor de kippen. De eiwitsamenstelling en de mineralen in deze grondstof lijken goed bij kippen te passen. En ze zouden de prestaties van de leghennen kunnen verbeteren. Bovendien heeft PAP een positieve invloed op de eischaalkwaliteit, aldus Robert Bos. „De water- voer-verhouding daalt, de kippen drinken minder met dezelfde natriumgehaltes. Je gaat dichter naar de natuur, een kip is een omnivoor. Bovendien, in VLOG-voer rekent dit beter. Want dierlijke eiwitten zijn van nature VLOG. Dit betekent dus ook een besparing op de voerkosten.” Naast de voordelen voor de dieren, is hij ook enthousiast over de lagere CO2-footprint door de toepassing van de dierlijke eiwitten. De import van
soja wordt minder. „Het is een circulaire grondstof en draagt dus positief bij aan de CO2-uitstoot bij de productie van eieren. Daar hechten wij steeds meer waarde aan. Want dat is toch waar we steeds meer naartoe gaan en waar we wellicht in de toekomst op afgerekend worden.”

Micro-componentendosering
Een volgende stap die het bedrijf wil zetten, is de investering in een micro-componentendosering voor het toevoegen van onder meer vitaminen, mineralen en sporenelementen aan de voeders. „Dit staat bovenaan onze prioriteitenlijst. En dit is al geregeld in de huidige milieuvergunning, dus dat is erg prettig”, aldus Robert Bos. Dankzij VanWestreenen is de milieuvergunning op die manier ingericht, zodat de ruimte voor andere investeringen mogelijk is. „Barry Wopereis is al jaren het vaste gezicht hier. We waren toe aan een nieuwe milieuvergunning. Het heeft jaren geduurd, maar nu is het geregeld en ook goed geregeld. Hij gaat na hoe het zit met geur- en stikstofuitstoot, en zorgt dat wij de juiste vergunningen hebben. Zo verloopt onze samenwerking al jaren: wij geven onze wensen aan, vragen of het kan, en hij probeert dit zo goed mogelijk te regelen binnen de kaders die er zijn. Het bevalt
ons uitstekend.”

Vertrouwen in de toekomst
Dat zijn drie zoons op termijn het bedrijf overnemen, stemt Robert Bos tevreden. Alle drie werkten ze eerst ‘buiten de deur.’ De derde en laatste zoon Dirko kwam in september op de loonlijst. Zonder hun ambities was de investering in de nieuwe lijn waarschijnlijk niet gedaan, vermoedt Robert Bos. „Hun drive stimuleert om deze stappen juist wel te zetten. Ze willen als drie broers samen graag verder met het bedrijf. Dat dit bijzonder is, besef ik wel degelijk. Onze klanten waarderen een betere zak voer, maatwerk en de persoonlijke aandacht die we bieden. En dat we vooruit durven te denken, bijvoorbeeld met deze innovatie.” Bos is positief gestemd, heeft vertrouwen in de toekomst van zijn bedrijf, ook in de toekomst van de agrarische sector. Hij is ervan overtuigd dat de veevoerindustrie een grote rol kan spelen in de reductie van stikstofuitstoot. „Met de samenstelling van voer kunnen wij veel doen om de stikstofuitstoot te
verlagen. We moeten de kans krijgen en tegelijkertijd verdienen de boeren de juiste beloning. Daar blijven wij ons voor inzetten.”

Foto's

Logo VanWestreenen