Pluimveebedrijf Visscher in Dalfsen

“VanWestreenen staat voor mij voor ontzorging”, zegt Erwin Visscher aan het einde van het gesprek. Hij heeft de interviewer uitgebreid meegenomen in de wondere, soms bizarre eierensector. Een markt die gedomineerd wordt door supermarkten, dierenwelzijnorganisaties en een niet aflatende stroom regelgeving. Na een stalbrand in 2014 startte een vernieuwingsproces op het bedrijf dat Visscher samen met zoon Alrik runt. Een intensieve tijd met de nodige zorgen, waarin de familie Visscher steeds weer keuzes moest maken vanwege veranderende (markt)omstandigheden.

Het resultaat van vijf jaar – soms tegen beter weten in – volhouden mag er zijn. Pluimveebedrijf Visscher beschikt nu over vier stallen voor scharrelkippen met opgeteld 95.000 kippen en één biologische stal met 15.000 kippen. De kippen in alle stallen zijn van hetzelfde ras, de eieren hebben echter verschillende keurmerken. Erwin Visscher: “We produceren hier scharreleieren en biologische eieren, en vanaf deze zomer ook Beter Leven 1 ster eieren. Het verschil tussen de diverse eieren zit ‘m in de leefomstandigheden van de kippen. Voor Beter Leven 1 ster eieren moet je bijvoorbeeld een overdekte extra uitloop van 20% hebben, inpandig of uitpandig. Die gaan wij realiseren in twee stallen.”

Prijsafspraken
Het bedrijf van de familie Visscher beschikt over 6 hectare land en dat bood mogelijkheden om ook een biologische stal te bouwen. Deze is in januari van dit jaar in bedrijf genomen. “Die stal was mede nodig voor het voortbestaan van ons bedrijf. De markt voor eieren wordt harder en zakelijker. Voor scharreleieren kun je geen prijsafspraken meer maken, voor biologische nog wel. Vroeger kon je jaarrond afspraken maken met de eierenhandel, maar dat is verleden tijd.”

Vergunningen
“Van Westreenen komt bij wijze van spreken als sinds mensenheugenis over de vloer bij de familie Visscher”, vertelt adviseur Barry Wopereis. “Mooi om te zien dat deze familie nu stappen zet om te voorzien in de veranderende vraag naar eieren vanuit de samenleving.” Erwin Visscher: “Als het om vergunningen gaat besteed ik alles uit, Barry pakt het altijd op. We overleggen met elkaar wat wel en niet haalbaar is, daarna zoekt hij het uit. We kennen elkaar door en door en zoals gezegd, we worden echt ontzorgd door Van Westreenen.”

Foto's

Logo VanWestreenen