Speulder echtpaar bouwt nieuwe woning in vertrouwde woonplaats

Speulder echtpaar bouwt nieuwe woning in vertrouwde woonplaats

Het is wel even wennen voor Gert Mouw en zijn vrouw Heintje. 35 jaar lang woonden ze op dezelfde plek in Speuld; vorig jaar betrokken ze vijfhonderd meter verderop hun nieuwe woning. Wederom in het Ermelose dorp. “We moeten ons nog settelen op deze plek, maar we hopen in dit huis heel wat jaren te kunnen wonen.”

De 2.200 vierkante meter grote kavel waarop het nieuwe huis van Gert en Heintje Mouw staat, was al een tijdje eigendom van het echtpaar. Gert: “Er stond een oud huisje op dat we een paar jaar terug kochten. We verhuurden het een tijdje, maar toen de huurders eruit gingen, besloten we het huis te slopen en een nieuwe woning voor onszelf te bouwen.”

Van de rand naar het midden van de kavel
Het werd een vrijstaande eengezinswoning met karakteristieke eigenschappen. “Het oude huisje stond aan de zijkant van de kavel, wij wilden meer in het midden bouwen. Daar had de gemeente problemen mee. We zouden naast het bouwblok terechtkomen en dat mocht niet.” Mouw schakelde daarop VanWestreenen in. “Als je zelf bij de gemeente iets aanvraagt, kan er bijna niets. Als VanWestreenen erbij komt, lukt het ineens wel. Het neemt veel druk weg. VanWestreenen hield ons bovendien goed op de hoogte van de gang van zaken.”

Er moest een ruimtelijke procedure doorlopen worden. Dat lukte. “Maar toen diende een buurman een bezwaar in. Hij vond dat onze woning te dicht op de zijne zou komen. Dat bezwaar werd afgewezen. Uiteindelijk hebben we precies gekregen wat we wilden.”

Bovenverdieping voor de kleinkinderen
VanWestreenen maakte ook de bouwtekening van het huis. “En ze dienden de bouwaanvraag in. Op een paar details na hoefde daar niets in gewijzigd te worden. De gemeente vond de dakgoten en lijsten rond de voordeur niet passen, maar ook dat kon uiteindelijk doorgaan. Het huis is exact geworden zoals we getekend hebben.” Het huis is bovendien toekomstbestendig. “De slaapkamers en badkamer boven zijn voor de kleinkinderen. Op de begane grond hebben we een badkamer en een slaapkamer voor onszelf gemaakt. Ik heb mijn hele leven in Speuld gewoond. Ik ben er geboren en getogen en hoop in dit huis nog heel wat jaren te kunnen wonen.”

Foto's

Logo VanWestreenen