Uitbreiding en nieuwvestiging Jan Heij Machinefabriek, Koperensteeg 21 & 23, Wekerom

Vanuit het landelijke dorp Wekerom in de Gelderse Vallei ontwerpt en produceert Jan Heij Machinefabriek onderdelen en machines voor verschillende klanten in heel Nederland. Dat zijn veelal veevoederfabrieken maar ook een zelfmengende boer kan bij Heij terecht. Het familiebedrijf bestaat sinds 1970.

Wim Heij werkt samen met zijn vrouw en twee zonen in het bedrijf. “In 1985 ben ik hier begonnen en sinds 2002 ben ik eigenaar.” Tegenwoordig worden machines, mengers, losse transportschroeven, etc. in een 3D model uitgewerkt. Hierdoor kan de machinefabriek snel maatwerk van het hoogste niveau leveren.

Maatschappelijke winst

Om snel te kunnen produceren zijn grotere voorraden opgeslagen. Hierdoor is uitbreiding van het bedrijfsgebouw noodzakelijk. Heij krijgt toestemming, maar er moet wel compensatie plaatsvinden. Er wordt met de gemeente een maatwerkoplossing overeengekomen waarin de benodigde sloopmeters worden gehalveerd en gecombineerd met een sociale toevoeging. “Toen de gemeente hier op bezoek was, hebben ze gevraagd of het bedrijf op een bepaalde manier iets zou kunnen terugdoen voor de samenleving. Wat dat moet zijn, is niet direct duidelijk. Er wordt een oplossing gevonden in het bieden van werkgelegenheid aan iemand met een dwarslaesie. Het betekent uiteindelijk dat het net nieuwe kantoor met kantine op de eerste verdieping naar beneden wordt verplaatst en alles gelijkvloers wordt gemaakt. De nieuwe medewerker wordt omgeschoold van hovenier naar technisch tekenaar en heeft intussen een vast dienstverband bij de machinefabriek.”

Tweede vestiging

Twee jaar geleden kreeg Heij de kans om het agrarisch bedrijf van zijn buurman aan te kopen. Een uitkomst, want de benodigde sloopmeters voor de uitbreiding op nummer 21 waren voorhanden en er resteerden voldoende vierkante meters voor een tweede vestiging van het familiebedrijf op nummer 23. “Een mooie stap, want mijn twee zonen willen ook graag verder in het vak.” De agrarische bestemming van deze locatie moest worden omgezet naar een niet-agrarische bedrijfsbestemming. “Een transformatie op basis van het functieveranderingsbeleid”, aldus Laura van Laar, adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling. Inmiddels functioneert de tweede vestiging naar wens. Albert van Deelen, bouwkundig adviseur: “Het was even puzzelen om de kraanbaan ingepast te krijgen op de benodigde hoogte in het bedrijfsgebouw. Door het toepassen van een mansardekap zijn we hier toch in geslaagd.”

Samenwerking

Voor beide vestigingen is een planologische procedure doorlopen en zijn de benodigde vergunningen aangevraagd. Tijdens het traject is gereageerd op diverse onvoorziene wendingen waardoor gaandeweg het plan steeds verder werd geoptimaliseerd. “VanWestreenen en de gemeente hebben hier ook zeer actief in meegedacht”, vertelt Wim Heij. “Dit had ik alleen niet bedacht.” Volgens Heij laat het iets zien van de creativiteit van het adviesbureau, dat altijd met een oplossing komt. “We doen al jaren zaken met VanWestreenen. Vroeger kwam Steven van Westreenen zelf nog veel. De samenwerking is super, ook met de andere adviseurs. Je ziet ze ook steeds meer in ons werkgebied. Ze hebben goed kijk op wat er speelt en kennen de wetten én de mazen.”

Foto's

Logo VanWestreenen