Uitbreiding kalverhouderij Maatschap Bouthoorn – van Donselaar, Nieuwer ter Aa

Tot het laatste kalfje goed geregeld

Uitbreiding kalverhouderij Maatschap Bouthoorn – van Donselaar, Nieuwer ter Aa

Hoewel de afstand tussen de Veluwe en het Utrechtse dorp Nieuwer ter Aa hemelsbreed maar 45 kilometer meet, is er toch een wereld van verschil. Tenminste, waar het de kijk betreft van bewoners en bestuurders op intensieve veehouderij. Kalverhouder Cees Bouthoorn: “Intensief heeft in de mening van veel mensen een negatieve klank. Van Sjaak van Schaik, adviseur bij VanWestreenen, begrijp ik dat dit in de regio Barneveld heel anders ligt. Als bestaande bedrijven mogen wij van de gemeente Stichtse Vecht blijven zitten, maar voor nieuwe is geen ruimte. En als je zoals wij wilt uitbreiden, dan moet je nauwkeurig aan alle regels en eisen voldoen.”

Cees Bouthoorn nam in 1997 het bedrijf van zijn vader over. Hij blies het nieuw leven in door stap voor stap de woning en de stallen te vernieuwen. Enkele jaren geleden ontstond er bij de vergunningsaanvraag voor een wagenloods een probleem met de gemeente. Toen schakelde Cees voor het eerst VanWestreenen in. De wagenloods kwam er en dus schoof adviseur Sjaak van Schaik ook bij het volgende project aan tafel: de uitbreiding met een kalverstal, hygiënesluis en aanpassing van de voerkeuken. “Heel eenvoudig: wij hebben Sjaak verteld wat we willen en gevraagd: Wat kunnen jullie doen? VanWestreenen kwam met een goed voorstel en dat is uitgevoerd.”

Geurnormbelasting

Het resultaat is een nieuwe stal, die overigens grotendeels in eigen beheer gebouwd werd: de oudste zoon van Bouthoorn was zelfs bouwbegeleider. Bouthoorn ging van 820 naar 1.250 en binnenkort zelfs 1.318 kalverplaatsen. “Onze ligging is best problematisch”, vertelt hij. “We zitten hier op een paar honderd meter van een recreatiegebied en er staat ook een woning en een vakantiewoning dicht bij. Er zijn dan zoveel regels en eisen waar je dan rekening mee moet houden, dat krijg je zelf niet voor elkaar. Gelukkig heeft VanWestreenen verstand van zaken, ook bijvoorbeeld op het punt van geurnormbelasting. Alles is tot het laatste kalfje goed geregeld.”

Niet zo pro

“Het was een traject van de lange adem”, blikt VanWestreenen-adviseur Sjaak van Schaik terug op het project bij Cees Bouthoorn. “Men is in dit gebied niet zo pro-intensieve veehouderij. Er is onvoldoende kennis over de sector en dat was vertaald naar extra strenge bestemmingsplan-eisen voor de intensieve veehouderij. In het geval van Cees hebben we zelfs ingesproken in de gemeenteraad om het bestemmingsplan aangepast te krijgen. Dat is gelukt.” “Ons bedrijf is nu up-to-date”, besluit Bouthoorn. “Dat is belangrijk, want één van onze kinderen wil het misschien later overnemen. En zo niet, dan hebben we een bedrijf dat goed verkoopbaar is.”

‘Eén van onze kinderen wil het bedrijf misschien overnemen’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • Begeleiding en coördinatie wijziging bestemmingsplan
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw

Foto's

Logo VanWestreenen