Uitbreiding Nieuw Scheurlink v.o.f. in Beltrum

Nieuw Scheurlink in het Gelderse Beltrum (gemeente Berkelland) is vanouds een gemengd agrarisch bedrijf met koeien, fok- en vleesvarkens, opgezet door grootouders. Schoonzoon Gerrit Kuenen heeft de vleeskuikentak toegevoegd  De boerderij is vervolgens door zoon Jan voortgezet. Inmiddels is de v.o.f. volledig gespecialiseerd in vleeskuikens, maar bijzonder genoeg is er toch sprake van een gemengd bedrijf. Naast Nieuwe Standaard Kip (NSK) voor supermarktketen Jumbo produceert men groene energie.

Recent heeft het bedrijf van Jan Kuenen twee nieuwe stallen in gebruik genomen, die beide twee verdiepingen tellen en 84 bij 24 meter groot zijn. “De 200.000 vleeskuikens op het bedrijf zijn langzaam groeiende kippen. Deze hebben meer ruimte en een hoger voerverbruik. Voor mij is het werken ermee wat leuker, de dieren zijn actiever als je door de stal loopt”, aldus Jan Kuenen. Waarom hij de nieuwe stallen heeft ontwikkeld? “Je wilt een toekomstbestendig bedrijf bouwen”.

Langslepende procedure
Het oprichten van de nieuwe stallen ging bepaald niet zonder slag of stoot. “Toen we in 2007 startten met de plannen, dachten we in 2010 klaar te zijn”. Dat liep echter anders, ondanks het feit dat Kuenen zijn plannen eerst besprak met de buren. “Er was één persoon die zei: ik wil het niet. Tsja, dan heeft praten geen zin.” Het gevolg was een langslepende procedure.

Innovatiehobby
Van Westreenen was sterk betrokken bij alle gevoerde procedures, tot tevredenheid van Jan Kuenen. “Alles is rondgekomen, ze doen hun werk prima”. Adviseur Barry Wopereis is onder de indruk van het innovatieve karakter van Kuenen. “Een houtkachel die gekoppeld is aan een generator voor de opwekking van stroom en warmte. Een zelfontwikkeld voersysteem, luchtinlaatkleppen, stof ionisatie, dc led-verlichting en zonnepanelen die binnenkort de nieuwe daken opgaan… dit zijn echt toekomstgerichte ondernemers. Ze leveren zelfs stroom terug aan het net”. Jan Kuenen: “Innoveren is een beetje mijn hobby. Bovendien: als je zelfvoorzienend bent, ben je niet afhankelijk van anderen”.

 

Foto's

Logo VanWestreenen