Uitbreiding vleesvarkensbedrijf Paul Weenink, Lievelde

Dorp en buurt zijn nu blij met resultaat

Uitbreiding vleesvarkensbedrijf Paul Weenink, Kloosterstraat te Lievelde

Een uit de hand gelopen hobby, zo noemt Paul Weenink uit Lievelde zijn varkensbedrijf. De elektrotechnicus combineert een baan in de afvalwaterzuivering met een varkenshouderij. Recent heeft hij zijn stal volledig vernieuwd, uitgebreid en voorzien van innovatieve technieken. Precies zoals men verwacht van een techneut.

Na een paar jaar in het dorp Lievelde gewoond te hebben, keert Paul Weenink terug naar zijn oorsprong: een boerderij in het buitengebied. Daar kruipt zijn boerenbloed waar het niet gaan kan en begint hij met varkens houden. ‘Ik had eerst een paar varkens, maar dat werden er van lieverlee meer. In 2006 heb ik overwogen om er mee te stoppen vanwege de nieuwe regels. Maar na een half jaar niets doen ben ik toch weer gestart.’ En hoe! Er werd een moderne, volledig geautomatiseerde stal voor 1350 varkens ontworpen.

Weegsysteem

Vorig jaar is de uitbreiding van deze in 2007 gebouwde stal gestart. Daarmee is de capaciteit gestegen van 1350 naar 4000 varkens. ‘Een aannemer heeft de stal gebouwd, het installatiewerk zoals stalinrichting, bordessen en ventilatie hebben we allemaal zelf gedaan. Bijzonder is een Amerikaans sorteersysteem dat is gekoppeld aan een weegtunnel. Varkens worden gewogen en naar een van de drie voerstations geleid. Zware varkens kregen voorheen te luxe voer, lichte varkens te eiwitarm. De truc is dat ieder dier nu het juiste voer bij het juiste gewicht krijgt.’ Binnenkort levert Weenink de eerste varkens af en inmiddels weet hij zeker dat het systeem goed werkt.

De adviseurs van VanWestreenen hebben al het vergunning- en tekenwerk gedaan. ‘Dat is goed verlopen’, blikt Paul Weenink terug op de procedures. ‘We hebben constructief samengewerkt en samen nagedacht over oplossingen voor allerlei vraagstukken.’ Adviseur Barry Wopereis vult aan: ‘Er zijn tijdens het proces enkele bezwaren ingediend door buren en bewoners van het dorp. Maar die zijn ongegrond verklaard en de bezwaarmakers hebben hun procedures niet voortgezet.’ ‘Nu de stal in gebruik is en het luchtwassen functioneert, zijn omwonenden zelfs blij. Je kunt duidelijk merken dat er minder stankoverlast is, vertellen ze mij’, besluit Weenink.

‘Ieder dier krijgt nu het juiste voer bij het juiste gewicht’

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Verzorgen aanmeldingsnotitie MER-beoordeling
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw

Foto's

Logo VanWestreenen