Van korenmolen naar veevoederfabriek en landwinkel

Van korenmolen naar veevoederfabriek en landwinkel

Bijna een eeuw geleden kocht de opa van Maarten Wolswinkel de Zandbrinkermolen in Leusden. In de oorlog brandde de korenmolen af, maar de bedrijvigheid stopte niet. Er kwam een malerij  die later uitgebreid werd met silo’s. Inmiddels is het bedrijf doorontwikkeld tot een veevoederfabriek met landwinkel en staat de derde én vierde generatie Wolswinkel aan het roer.

“We maken veevoeders voor melkkoeien en -geiten en een beetje hobbyvoer”, vertelt Maarten Wolswinkel over het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Jeannette en zoon Martin bestiert. “We zijn gespecialiseerd in kleine batches, echt maatvoer dus. Iedere boer z’n eigen voer, noemen we dat. Daarnaast hebben we een landwinkel. Voor boeren, buitenlui en burgers, precies in die volgorde.”

Ruim assortiment en prettige atmosfeer
De productie en verkoop van veevoeders voert de boventoon, maar de landwinkel krijgt een steeds prominentere rol. Maarten: “Mensen met een stukje grond en wat kippen, of particulieren met bijvoorbeeld een hond zijn van harte welkom in onze winkel. Zij vinden hier voer, speeltjes en manden voor huisdieren, maar ook tuingereedschap, zaden en paardenborstels.” In 2019 werd de landwinkel volledig vernieuwd. “De winkel had echt een upgrade nodig. En dat is goed gelukt. Hij is nu groter, heeft een ruimer assortiment en een prettige atmosfeer.”

Met een gerust hart verdragen
Maar niet alleen de winkel was aan een update toe. “De RUD, de Regionale Uitvoeringsdienst, kwam al jaren bij mij in verband met de milieuwetgeving. Mijn milieuvergunning was behoorlijk verouderd. Ik kwam er telkens wel met ze uit, maar op het laatst moest er toch echt een revisie gebeuren.”

Daar schakelde Maarten de hulp van VanWestreenen bij in. “Bij een vergunningsrevisie komt zoveel kijken, daar heb je echt deskundige hulp bij nodig. VanWestreenen heeft dat perfect gedaan. In de oude vergunning was weinig geregeld, in deze is alles geregeld. En dat is prettig voor de toekomst. Martin gaat het bedrijf straks overnemen en ik wil dat dan alles goed voor hem geregeld is. Dan kan ik het met een gerust hart overdragen. Over de milieuvergunning hoef ik me in ieder geval geen zorgen meer te maken.”

 

Bekijk hier een korte video van de Zandbrinkermolen

Foto's

Logo VanWestreenen