Van oude schuren op het erf naar nieuw kantoorpand

Van oude schuren op het erf naar nieuw kantoorpand

Bij de nieuwbouw van het kantoor van VanWestreenen adviseurs is vooral gezocht naar een eigentijdse identiteit in samenhang met de plaatsgebonden beleving. Architectuur die geïnspireerd is op de omgeving zonder te vervallen in historiserend ontwerp. Nieuwbouw verstoort altijd het bestaande en brengt er een zekere vreemdheid in. Vanuit de omgeving ontstaat een dialoog tussen strakke vormgeving zonder te imiteren. En als een ontwerp goed in de omgeving past, zullen gebruikers zich er direct thuis voelen en dat mag met recht gezegd worden.

Met een roevendak en een gevel voorzien van houten rabat delen heeft het kantoor de karakteristieken van de ‘boerenschuur’. Passend voor de Adviseurs van het buitengebied dat zijn oorsprong vindt in de landbouw. Om zoveel mogelijk daglicht in het kantoor met lange gerekte gevels en een groot dak te brengen, zijn beide kopgevels uitgevoerd met veel glas. De kopgevels zijn aan beide zijden uitgevoerd met aluminium lamellen, waardoor mooi het licht van buitenaf tot ver binnen het gebouw reikt en de horizontale belijning van het gebouw versterkt. Waar de voorkant gericht is op de bestaande Boerderij en de Scherpenzeelseweg , geven de kop- en achtergevel uitzicht op de weilanden. Het gebouw heeft een draagconstructie van gelamineerd houten spanten. Deze spanten zijn als verbindend element aan de buitenzijde van het kantoor zichtbaar. Vanuit de wensen van de verschillende collega’s ligt de entree en pantry met toiletgroep, mooi centraal midden in het gebouw.

We hebben ingezet op een duurzaam gebouw en dit is voorzien van zonnepanelen, triple glas, LED verlichting en hoge isolatiewaarden voor zowel vloer, gevel en dak. Deze voldoen ook ruimschoots voor een energie neutraal gebouw. De werkelijkheid is nu dat je meer aan het koelen bent dan aan het verwarmen. Maar duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Naar aanleiding van een ontheffing flora en fauna in de procedure hebben we ook in dit pand natuur inclusief gebouwd. In samenwerking met de vogelwerkgroep Lunteren hebben we inbouwkasten geïntegreerd in de kopgevel van het pand voor de kerkuil. Verder voegt de ingezaaide akkerrand van een bloem- kruidenmengsel een extra dimensie toe. Hierdoor betrekken wij de biodiversiteit in de werkomgeving en dat geldt ook zeker voor deze nieuwbouw. Na een bouwtijd van een jaar en met dank aan onderstaande bedrijven zijn wij superblij met dit prachtige ruime pand!

Advisering:
Ontwerp: Westreenen Adviseurs bv
Installatieadvies: AdviesbureauH2 Ede
Brandveiligheid: Deerns Zwolle
Constructeur: IBT Veenendaal

Uitvoering:
Aannemer: Bouwbedrijf Hardeman Lunteren
W Installateur: G Gijsbertsen Putten
E Installateur: ETB Barneveld
Interieur: GoedYD Barneveld
Civiele aannemer: H Verhoef & zn Voorthuizen

Foto's

Logo VanWestreenen