Varkens houden is de broers Steenbreker met de paplepel ingegoten

Varkens houden is de broers Steenbreker met de paplepel ingegoten

Al zijn hele leven woont en werkt Niels Steenbreker (30) tussen de varkens. Het is dan ook niet vreemd dat hij inmiddels, samen met zijn vijf jaar oudere broer Ruud, het familiebedrijf in Zevenaar runt. “Mijn ouders hebben het in 1988 opgezet en ik heb er altijd rondgelopen en gewerkt. Ik weet niet anders. Het is me met de paplepel ingegoten.”

In zijn ruim dertigjarige bestaan heeft het bedrijf een flinke groei doorgemaakt. Niels’ ouders begonnen eind jaren tachtig met vijftig zeugen, inmiddels zijn dat er meer dan twaalfhonderd op deze locatie. “De afgelopen twee jaar hebben we twee nieuwe stallen geplaatst”, vertelt Niels. “Uitbreiding met ca. 420 guste en dagende zeugen, 1400 biggen en 140 kraamzeugen”. Binnen werd er eveneens het een en ander aangepast. “Om diergroepen bij elkaar te houden, moesten interne looplijnen gewijzigd worden. Dat hebben we direct ook aangepakt.”

Bewuste keuze voor eigen aanfok
Naast meer dan 1250 zeugen hebben de Steenbrekers ruimte voor voldoende gelten, zeugen die nog niet geworpen hebben. “We hebben bewust gekozen voor eigen aanfok. Daardoor zijn we minder afhankelijk van andere partijen en ook voor de kostprijs is het gunstiger.” Bovendien heeft het een positief effect op het welzijn van de varkens, heeft Niels gemerkt. “Hun gezondheid is aanmerkelijk stabieler dan voorheen.”

Vergunningen en uitbreidingen in fases
De uitbreiding van het bedrijf is geleidelijk gegaan. De recente uitbreiding van de laatste twee jaar is voltooid. De vorige uitbreiding was ca. 9 jaar geleden en betrof toen ca. 350 zeugen, extra biggen en opfokzeugen. Zo is het in de loop der jaren ontstaan.” Telkens was adviseur Huub Bruggink erbij betrokken. Niels: “Hij weet wie we zijn en kent onze situatie. Dat werkte voor ons heel makkelijk. VanWestreenen is bovendien een professionele organisatie met korte lijnen. Dat past bij ons.”

Op deze locatie hebben de broers voorlopig geen uitbreidingsplannen. De recent afgeronde uitbreidingsplannen waren, gelet op de ligging van de locatie nabij de kern en aan de Betuweroute, al een hele prestatie. Een verdere uitbreiding hier hoeft ook niet. We richten ons liever op automatisering. Dat maakt ons minder afhankelijk van personeel en zo kunnen we ons volledig
richten op de verzorging van onze dieren.”

Foto's

Logo VanWestreenen