Vleeskalverenhouder Van Middendorp op weg naar meer gemak

Van gemengd naar gespecialiseerd

Vleeskalverenhouder Van Middendorp op weg naar meer gemak

De VOF van Gert en Erika van Middendorp-Verhoef in Kootwijkerbroek is in ruim twintig jaar ontwikkeld van een klein gemengd bedrijf naar een gespecialiseerd rosévleeskalverenbedrijf met 1.700 luxe Belgische Blauwen. Gert begon met een kalverstal op het bedrijf van zijn vader en inmiddels heeft hij het bedrijf, samen met vrouw Erika, geheel overgenomen. Ze starten de kalveren zelf op en mesten deze af op hun eigen bedrijf.

Net voor 1 januari 2020 kon er gebouwd worden op basis van de oude regelgeving. “Hier kun je van leren dat je wel moet proberen de vaart te houden in vergunningentrajecten, anders haalt de tijd je in”, aldus adviseur Sjaak van Schaik.

Geen zienswijzen op aanvraag

Een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen is soms complex en tijdrovend. Ook de bedrijfsontwikkeling bij de Van Middendorps ging niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk kwam groen licht van de Raad van State om zo de gewenste plannen tot uitvoer te kunnen brengen. De juridische ondersteuning en gedegen onderbouwing van de adviseurs van VanWestreenen gaf de doorslag. Gelukkig kwamen bij de laatste aanvraag geen zienswijzen meer binnen en verliep dit traject soepel. Gert: “In zo’n spannende zaak ben je blij met adviseurs die je goed kent en waar je op kunt vertrouwen”.

Denken in oplossingen

De Van Middendorps werken al tientallen jaren met VanWestreenen: “Ze zien negen van de tien keer de kans een gaatje te vinden om het toch voor elkaar te krijgen. Ze denken in oplossingen in plaats van in problemen”.

Een loods werd, na bezwaren, gebouwd op een andere plek en de gemeente nam de adviezen van adviseur Sjaak van Schaik over. Eind 2019 werd de laatste stal opgeleverd na vergunningverlening voor de sloop van de oude varkensstal. Zo is het bedrijf gespecialiseerd en staat er nu een prachtig bedrijf dat past in de omgeving. “De aanhouder wint” zegt Sjaak. Ook in dit hele traject bleek hoe belangrijk het is om steeds actief je vergunningen bij te werken zodat je bij nieuwe plannen beschikt over voldoende rechten op allerlei terreinen.

Sjaak van Schaik: “Ik ben trots op wat er is gerealiseerd samen met de ondernemer en op de goede relatie die we samen hebben opgebouwd. Een klant is namelijk veel meer dan een project”. Van Middendorp is nu nog bezig met een loods voor de ruwvoeropslag. Hij gaat automatisch voeren met een robot. Het totale bouwblok is hiermee volgebouwd dus hij gaat zich de komende tijd niet meer richten op nieuwe plannen maar op onderhoud met wat minder benodigde arbeidsuren dan in de afgelopen 23 jaar.

“Als je wat koopt, let dan goed op de ruimte om je heen”

VanWestreenen heeft in dit project de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Aanvraag Omgevingsvergunning Milieu
  • Aanvraag Omgevingsvergunning Bouw
  • Aanvraag Wet natuurbescherming
  • NH3/ Stikstof rechten
  • Aanvraag Waterwet
  • Bouwvergunning

Foto's

Logo VanWestreenen